28 Μαρ 2011

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;


Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην συντριπτική ήττα του κομματος της κας Μέρκελ στις εκλογές του Αμβούργου. Αναρωτηθήκαμε αν το αποτέλεσμα προοιώνιζε μια γενικότερη αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στη Γερμανία, γεγονός που δεν θα άφηνε ανεπηρέαστους τους Ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς.
Οι χθεσινές εκλογές στη Βάδη - Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία - Παλατινάτο επιβεβαιώνουν μια μεγάλη αλλαγή στη Γερμανία : Καθίζηση των Χριστιανοδημοκρατών, άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων, οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν πρωθυπουργό σε κρατίδιο της Γερμανίας και μάλιστα στην πιο εύπορη περιοχή, της Βάδης - Βυρτεμβέργης!

Σύμφωνα με τα έξιτ πολς Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν μαζί το 48,5%. Οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 25%, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν με 23,5%. Η κεντροαριστερά από καιρό ζητά τον τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας-ζήτημα που θεωρείται ότι επηρέασε τους ψηφοφόρους, ύστερα και από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

Νέος πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία.
Οι Χριστιανοδημοκράτες παίρνουν το 38% των ψήφων και το 5% οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δηλαδή οι εταίροι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συγκεντρώνουν ποσοστό 43%. Και οι δύο ήταν υπέρ της παράτασης στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κυβέρνησε αδιάκοπα το κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης 58 χρόνια, γι'αυτό η ήττα είναι ιστορικής σημασίας για το κόμμα της κας Μέρκελ, αφού οι εκλογές στο πιο πλούσιο κρατίδιο της Γερμανίας, είχαν λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ίδια και την πολιτική της.
Στις εκλογές που έγιναν στη Ρηνανία-Παλατινάτο, οι Σοδιαλδημοκράτες διατηρούνται την εξουσία, κερδίζοντας άνετα τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ αναμένεται να συγκροτήσουν συνασπισμό εξουσίας με τους Πράσινους.

Η Πρασινο - Πράσινη Συμμαχία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην κεντρικής σημασίας χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία. Με αυτά τα αποτελέσματα στα κρατίδια, οι εθνικές εκλογές δεν χάνονται για τη Συμμαχία.
Θεωρούμε ότι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη Γερμανία αποτελεί «φως στο Ευρωπαϊκό πολιτικό τούνελ» σε μια εποχή κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της Ε.Ε. και των λαών της. Για μια Κοινωνικά Δίκαιη, Δημοκρατική και Οικολογική Ευρώπη, δύναμη Ειρήνης και Παγκόσμιας Συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης προς όφελος των λαών και για τη σωτηρία του Πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: