17 Μαρ 2011

Δήμος Θεσσαλονίκης : Υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Άρθρο της Φωτεινής Στεφανοπούλου στα ΝΕΑ


Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται ο ΔήµοςΘεσσαλονίκης. Στα 147 εκατ. ευρώ έχει εκτιναχθεί το ποσό των χρεών που έχουν πιστοποιηθεί µέχρι σήµερα, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόστιµα που αναµένεται να φτάσουν στον δήµο από άλλες επιβεβαιωµένες φορολογικές παραβάσεις, οι οφειλές από απαλλοτριώσεις,αλλά και τα απλήρωτα τιµολόγια που ξεφυτρώνουν σε περιφερειακές διευθύνσεις.

Η νέα διοίκηση του δήµου, η οποία καθηµερινά δέχεται αιτήσεις κατάσχεσης από απλήρωτους εργολάβους και προµηθευτές, βλέπει ως µόνη λύση για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας τη ρύθµιση των χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταµεία και τη διαγραφή των προστίµων. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να καταθέσει αγωγές κατά όσων αποδεδειγµένα κατασπατάλησαν δηµόσια κονδύλια, ζητώντας να τα πάρει πίσω εντόκως. Τη δραµατική οικονοµική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήµος αποτύπωσαν χθες ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήµαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονοµικών Πόρων Χασδάι Καπόν. Οπως ανέφερε ο δήµαρχος, η βαριά κληρονοµιά που πήρε από την προηγούµενη διοίκηση οφείλεται στη διαφθορά και την αδιαφορία κατά τη διαχείριση του δηµόσιου χρήµατος.

Ο κ. Καπόν υποστήριξε πως ήταν πλασµατική η απεικόνιση των χρεών που σύµφωνα µε τον τέως δήµαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ήταν µόνο 12,5 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε, ο δήµος χρωστάει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε προµηθευτές και 42 εκατ. ευρώ σε τράπεζες. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η µαύρη τρύπα των 51,4 εκατ. ευρώ από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, τα 17 εκατ. ευρώ απότα επιβληθέντα φορολογικά πρόστιµα και οι οφειλές 1,5 εκατ. ευρώ από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τους µουσικούς της συµφωνικής ορχήστρας του δήµου και τους δασκάλους του δηµοτικού ωδείου. Ωστόσο, το συνολικό χρέος εκτιµάται ότι είναι πολύ µεγαλύτερο, καθώς δεν έχουν υπολογιστεί ακόµα τα χρέη από σειρά παραβάσεων. Ειδικότερα, δεν έχουν προσδιοριστεί επακριβώς τα οφειλόµενα ποσά προς ασφαλιστικά ταµεία, έχει διαπιστωθεί πληθώρα ακαταχώριστων τιµολογίων, ενώ ο δήµος δεν κατέβαλε ως όφειλε επί σειρά ετών ΦΠΑ σε υπηρεσίες όπως τα δηµοτικά γυµναστήρια και ωδεία, γεγονός που εκτιµάται ότι θα του κοστίσει πολλά εκατ. ευρώ. Ανάλογη κατάσταση διαπιστώθηκε και στα νοµικά πρόσωπα του δήµου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Κοινωφελή Επιχείρηση δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις ΦΠΑ 80.000 ευρώ, στην επιχείρηση Τεχνών και Αθλησης υπάρχουν υπάλληλοι απλήρωτοι επί τέσσερις µήνες, στα ΚΑΠΗ υπάρχουν συσσωρευµένα χρέη σε προµηθευτές, ενώ στο ΚΕΦΟ και τους κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθµούς παρακρατούνταν παράνοµα οι κρατικές επιχορηγήσεις.

Την εικόνα διάλυσης, σύµφωνα µε τον κ. Καπόν, επιβεβαιώνουν η ανυπαρξία µηχανογραφηµένου διπλογραφικού συστήµατος, το οποίο ετοιµάζεται, η έλλειψη µητρώου και συστήµατος παρακολούθησης των αποθηκών και παγίων στοιχείων, δηλαδή της περιουσίας του δήµου, το πλήθος των πλασµατικών υπερωριών που δίνονταν σε «ηµετέρους» και η τακτική της διοίκησης να µεταφέρει πιστώσεις από ειδικούς λογαριασµούς, όπως ΣΑΤΑ, στον γενικό λογαριασµό του δήµου, µε αποτέλεσµα να µένουν απλήρωτα τα χρηµατοδοτούµενα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: