4 Μαρ 2011

Ανίσχυρα ξεσπάσματα βίας, άρθρο του Καθηγητή Γρηγόρη Καλφέλη στο ΒΗΜΑ


Δυστυχώς αρχίζει να διαμορφώνεται μια επικίνδυνη και κυρίως αναποτελεσματική πρακτική. Τι εννοώ; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο Παρίσι προπηλακίζεται λεκτικά, άλλοι πολιτικοί γρονθοκοπούνται και άλλοι υφίστανται πίεση, ακόμη και όταν τρώνε με φίλους σε πολυτελή εστιατόρια.

Και το ερώτημα είναι το εξής : Όλες οι παραπάνω πράξεις αλλάζουν τη μίζερη πραγματικότητά μας, την ύφεση, τη φτώχεια και την υπερχρέωση μας; Η απάντηση είναι σαφώς όχι, γιατί η πολιτική είναι δράση και αποτελέσματα, όπως έλεγε και ο αμερικανός φιλόσοφος Τζων Ντιουι.
Το βρίσιμο ενός βουλευτή είναι απλώς μια ανίσχυρη εκτόνωση, ένα ξέσπασμα, μια αντίδραση απέναντι σε ένα ενοχλητικό παρείσακτο, και πιθανώς παρείσακτοι - και δικαίως - να θεωρούνται σήμερα πολλοί βουλευτές μας, για τις μίζες που πήραν από τη Siemens ή γιατί δεν θέλουν να μειώσουν την αποζημίωσή τους, όταν η κυβέρνηση κόβει άγρια τους μισθούς και τις συντάξεις!

Αλλά επί της ουσίας με τη σωματική ή τη λεκτική βία δεν αλλάζει η άθλια πραγματικότητα, όπως θα καταλάβαινε καλύτερα κάποιος που έχει μαρξιστική παιδεία, αφού αυτή η σχολή σκέψης έδινε πάντοτε βάρος στη δράση (και μάλιστα στη συλλογική δράση) και είναι πράγματι λυπηρό ότι ένα μέρος της παραδοσιακής αριστεράς σήμερα δεν διαπαιδαγωγεί τον κόσμο του με αυτό το πνεύμα.

Εξάλλου μερικές φορές μπορεί και ένα χαμόγελο να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και «βίαιο» σε σχέση με την καθαρή βιαιοπραγία και επομένως τα παραπάνω ξεσπάσματα βίας είναι κυρίως ατελέσφορα, γιατί παράγουν απλώς επικοινωνιακό ντόρο («ο Πάγκαλος γιουχαΐστηκε» κλπ).

Ωστόσο όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, αφού η βασική της πολιτική είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους. Έτσι όμως το βάρος της αναγκαίας αναπροσαρμογής της οικονομίας μας πέφτει απαράδεκτα μόνο στους φτωχούς.

Θα τελειώσω αυτό το κείμενο αναφέροντας ένα κρίσιμο στοιχείο : Στις 10 Φεβρουαρίου του 2010 η εφημερίδα Wall Street Journal υπολόγιζε τη φοροδιαφυγή σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Ας πιάσει λοιπόν η κυβέρνηση αυτούς τους «πατριώτες» που φοροδιαφεύγουν άγρια ή τους άλλους που βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, γιατί διαφορετικά το μέλλον θα είναι σκοτεινό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: