6 Μαρ 2011

ΕΛΣΙΝΚΙ – ΑΘΗΝΑ : ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ – ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ


Τις προηγούμενες μέρες δύο ευρωπαϊκές πόλεις που βρίσκονται στα δύο άκρα, του Βορρά και του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ελσίνκι και η Αθήνα, φιλοξένησαν τις συναντήσεις των δύο Ευρωπαϊκών κομμάτων εξουσίας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Δύο πόλεις – δύο πολιτικές. Κρύο – ζέστη. Η κυρία Μέρκελ και οι σύμμαχοί της συντηρητικοί, στο κρύο Ελσίνκι, με μια πρόταση που «παγώνει» όλη την Ευρώπη. Ο Γ. Παπανδρέου και οι σύμμαχοί του Σοσιαλδημοκράτες στη «θερμή» Αθήνα, με μια πρόταση αλληλεγγύης, συνοχής, ελπίδας.
«Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε όλοι εδώ στην Αθήνα. Θέλουμε να δείξουμε το σεβασμό και την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, την πεποίθηση ότι έχουμε κοινό μέλλον και κοινή μοίρα, ότι η προσπάθειά μας αφορά σε κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε Γερμανό, Δανό, Σουηδό, Γάλλο, Ιταλό, κάθε έναν Ευρωπαίο πολίτη. Ότι δεν θα επιτρέψουμε την κρίση να μας διαιρέσει, τις χρηματοπιστωτικές αγορές να δημιουργήσουν νέες διαιρέσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες, να αναιρέσουν την Κοινωνική Ευρώπη.
Έχουμε ενωθεί γύρω από ένα εναλλακτικό προς το συντηρητικό οικονομικό πρόγραμμα. Λέμε καθαρά ότι ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που μειώνει το κοινωνικό κράτος δεν είναι η σωστή απάντηση στην κρίση. Χρειαζόμαστε και εμείς έχουμε μια καλύτερη απάντηση. Συμφωνήσαμε πάνω σε ένα προοδευτικό σχέδιο που θα δημιουργήσει στα επόμενα 5 χρόνια οκτώ (8) εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με το συντηρητικό σχέδιο. Τονίζουμε ότι έχουμε καλύτερο σχέδιο και λέμε στους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες : μην κατηγορείτε την Ευρώπη, αλλά τη συντηρητική πλειοψηφία. Εμείς (οι Σοσιαλδημοκράτες) έχουμε εναλλακτικό σχέδιο και πάνω σ΄ αυτό ενωθήκαμε εδώ (Αθήνα). Δεν υπόσχεται τον παράδεισο, η εφαρμογή του θέλει πολύ σκληρή δουλειά, αλλά είναι δίκαιο, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και ελπίδες.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές πρέπει να σέβονται την δημοκρατική ισχύ και να υπηρετούν την πραγματική οικονομία, όχι το αντίθετο. Είναι ώρα να συμβάλλουν με θετικό τρόπο στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και στο μέλλον του κοινωνικού κράτους. Χρειαζόμαστε ένα φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις σε νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Χθες πήραμε μια ιστορική απόφαση : ενωμένοι λέμε στους Ευρωπαίους πολίτες ότι υπάρχει καλύτερος δρόμος. Ήρθε η ώρα να πούμε στους χρηματοπιστωτικούς σπεκουλαδόρους “ακούστε κύριοι, χρειαζόμαστε τις αγορές, αλλά όχι τη σπέκουλα. Πρέπει να συνεισφέρετε σε ένα καλύτερο μέλλον”. Ξεκινάμε τώρα αυτή την καμπάνια. Δεν είναι θεωρία, πρέπει ο κάθε ένας Έλληνας, ο κάθε ένας Ευρωπαίος, να καταλάβει. Ο φόρος αυτός είναι το μέλλον μου, για το δικό μου συμφέρον, για θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, καλύτερο κοινωνικό κράτος.
Τέλος συζητήσαμε το θέμα της αλληλεγγύης προς τους φίλους μας, Έλληνες, Ιρλανδούς και προς όλους τους Ευρωπαίους. Η αλληλεγγύη είναι η καρδιά της Ευρώπης και δεν θα επιτρέψουμε λαοί και χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση να αφεθούν μόνοι τους. Γι΄ αυτό θα ζητήσουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν σύντομα θα συναντηθεί, να επανεξετάσει και να επαναδιαπραγματευτεί με την Ελλάδα και την Ιρλανδία με θετικό τρόπο, τις προϋποθέσεις του δανεισμού τους. Πληρώνουν πολύ υψηλά επιτόκια. Ας ελαχιστοποιήσουμε τα επιτόκια που πληρώνουν στην Ευρώπη και ας επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής, ας τους δώσουμε χώρο για ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας, για ελπίδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: