23 Φεβ 2011

Πλατεία Ταχρίρ, πρώην... Συντάγµατος, άρθρο του Ηλία Κανέλλη στα ΝΕΑ


Ο Αλέκος Αλαβάνος, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, εµπνευστής του ΣΥΡΙΖΑ και σήµερα εκπρόσωπος µιας από τις συνιστώσες του, διακήρυξε δηµοσίως χθες τη φαντασίωσή του,σύµφωνα µε την οποία το Σύνταγµα µπορεί να γίνει κάτι ισοδύναµο της Πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου! Ο κ. Αλαβάνος αυθαιρετεί κατά σύστηµα.
Από πολιτικό τυχοδιωκτισµό;
Μάλλον από επιπολαιότητα. Στη γωνία πλέον των πολιτικών εξελίξεων, από δικές του λανθασµένες επιλογές, θεωρεί ότι µπορεί να ανακάµψει στο προσκήνιο εν µέσω µιας γενικευµένης αναµπουµπούλας.

∆εν διδάχθηκε ούτε από την αποδοκιµασία της πολιτικής του στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Φαντασιώνεται εξεγέρσεις εκεί όπου υπάρχει σκεπτικισµός για τη δυσµενή θέση της χώρας. Επικροτεί την κοινωνική αποδιάρθρωση, µάλιστα επενδύει σ’ αυτήν ποντάροντας σε ενδεχόµενο χάος. Ποιος θα µπορούσε να επωφεληθεί απ’ αυτό; Οχι πάντως οι πολίτες οι οποίοι ήδη έχουν κάνει τόσες θυσίες και το τελευταίο που θα επιθυµούσαν θα ήταν µία εκτροπή.

Μια εκτροπή που θα αµφισβητούσε τις κεντρικές επιλογές της χώρας, από τη µεταπολίτευση: την ευρωπαϊκή της πορεία, τη δηµοκρατική διέξοδο, τον κοινοβουλευτισµό και τη νοµιµότητα.

Σύµφωνα µε τον Λένιν, ο αριστερισµός θεωρούνταν η παιδική αρρώστια του κοµµουνισµού. Θα περίµενε κανείς ο κ. Αλαβάνος, µε τέτοιαδιαδροµή στην Αριστερά και στην πολιτική συνολικότερα, να έχει ενηλικιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: