25 Ιαν 2011

ΝΕΟΓΑΛ, ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στη ΝΕΟΓΑΛ, στην 1η επιχείρηση που υπογράφηκε Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων επειδή προέβλεπε μείωση μισθών 9% χωρίς να υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης της επιχείρησης, υπογράφηκε νέα σύμβαση η οποία δεν περιέχει τον όρο της μείωσης των μισθών.
Η ΓΣΕΕ πρέπει να νοιώθει δικαιωμένη για το αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασής της, η οποία στηρίζονταν στο γεγονός ότι στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για τις οποίες ψηφίστηκε ο νόμος που προβλέπει τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μείωση μισθών έως 12%, με στόχο τη διάσωση όσων κινδυνεύουν να κλείσουν.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΚΕΕ) το οποίο αποφάνθηκε ότι «τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία (της ΝΕΟΓΑΛ) που έχει στη διάθεσή του δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης μείωσης του εργατικού κόστους».
Στην προηγούμενη ανάρτησή μας για το θέμα λέγαμε ότι χρειάζεται εγρήγορση και αλληλεγγύη στο συνδικαλιστικό κίνημα, από το πρωτοβάθμιο επίπεδο μέχρι τη ΓΣΕΕ και αντίστροφα. Στην περίπτωση αυτή και οι εργαζόμενοι της ΝΕΟΓΑΛ δεν θα υποστούν μείωση μισθών και θέσεων εργασίας, αλλά και σε γενικότερο επίπεδο δεν πέρασε το μήνυμα ότι η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Όχι ότι οι εργαζόμενοι δεν υφίστανται, στο όνομα της κρίσης, μια μεγάλη επίθεση στις θέσεις εργασίας, στους μισθούς, στις συνθήκες, στα ωράρια εργασίας, στο σύνολο των κατακτήσεών τους.
Η ενωτική και αγωνιστική στάση τους όμως σίγουρα θα συγκρατήσει διαθέσεις εκμετάλλευσης της κατάστασης από την πλευρά εργοδοτών που θέλουν να δουν την κρίση ως ευκαιρία για να επιτεθούν στις κατακτήσεις των εργαζομένων τους. Παράδειγμα λοιπόν η ΝΕΟΓΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: