25 Ιαν 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου μεταδόθηκε ζωντανά από την Δημοτική Τηλεόραση και το Διαδίκτυο. Είναι η πρώτη φορά και οφείλουμε να συγχαρούμε τη νέα δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία.
Η πλήρης τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργεί νέα δεδομένα στη λειτουργία όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της ίδιας της πόλης. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των θεμάτων που συζητούνται, των εισηγήσεων της πλειοψηφίας και των θέσεων των άλλων παρατάξεων, των τοποθετήσεων των Δημοτικών Συμβούλων κλπ. Η διαφάνεια στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ενισχύεται, συμπληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα «Διαύγεια» που υποχρεώνει να δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με οικονομικό αποτέλεσμα, για να είναι νόμιμες.
Είναι ένα πρώτο βήμα που περνώντας από τη Διαφάνεια μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη Συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Με κατάλληλη οργάνωση της διαδικασίας τηλεοπτικής και διαδικτυακής μετάδοσης, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε πολίτες και κινήσεις πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης να παρεμβαίνουν στο διάλογο του Δ.Σ. με προτάσεις που αφορούν στα θέματα που συζητούνται, τα οποία τους ενδιαφέρουν ή τους αφορούν άμεσα.
Παραπέρα, η Συμμετοχή των πολιτών στο διάλογο του Δ.Σ. και τις αποφάσεις που τους αφορούν, μπορεί να ανοίξει και το άλλο μεγάλο κεφάλαιο που συμπληρώνει τη Συμμετοχή : το κεφάλαιο της Γνώσης των πολιτών. Της επιμόρφωσής τους πάνω στη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν την πόλη τους, τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις, τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής της καλύτερης λύσης.
Ένα πρώτο παράδειγμα αποτελεί το ίδιο το θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. που καλύφθηκε τηλεοπτικά και διαδικτυακά : το πρόβλημα των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη. Ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων, Χρήστος Μάτης, πρότεινε τη χρήση της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης για την ενημέρωση των πολιτών και την κινητοποίησή τους πάνω στο φλέγον-άμεσο θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών, μέσα σε ένα πλαίσιο πιο μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του ζητήματος, όπου ο ενημερωμένος και ενεργός πολίτης παίζει καθοριστικό ρόλο.
Το «άνοιγμα» του Δημοτικού Συμβουλίου στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ανοίγει νέους ορίζοντες στη σχέση Πόλης-Πολιτών. Μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην ίδια τη Δημοκρατία; Η δική μας απάντηση είναι καταφατική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: