7 Ιαν 2011

ΝΕΟΓΑΛ : Η 1η ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν οι εξελίξεις στο επίπεδο των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα μας, στο πλαίσιο της κρίσης και της εφαρμογής του μνημονίου.
Μπορεί ένα επιχειρησιακό σωματείο να υπογράφει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, αδιαφορώντας για το τι θα γίνει στο σύνολο του κλάδου ή της ιδιωτικής οικονομίας; Μια ιδέα μπορεί να σχηματίσει κανείς αν αναρωτηθεί που θα βρίσκονταν ο κόσμος της εργασίας σήμερα χωρίς τους ενωτικούς αγώνες που έδωσε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Μπορεί κανείς να ζητά από ένα επιχειρησιακό σωματείο να μείνει ανυποχώρητο στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου στο σύνολο ενός κλάδου ή της ιδιωτικής οικονομίας; Μια ιδέα μπορεί να πάρει κανείς ρωτώντας τους απολυμένους δεκάδων επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα.

Η ΓΣΕΕ ζητά την ακύρωση της πρώτης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης που υπογράφηκε στη γαλακτοβιομηχανία της Δράμας ΝΕΟΓΑΛ και προβλέπει μειώσεις μισθών 9% για την επόμενη διετία.
«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία και αιτιολογική βάση στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφού γίνεται επίκληση των συνθηκών ανταγωνισμού της αγοράς ως δικαιολογία για τη μείωση μισθών» προστίθεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στο σχετικό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας πως δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια ή περιορισμό «ώστε να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποτελεί πλαίσιο γενικού δικαίου συλλογικής διαπραγμάτευσης, αλλά έσχατο μέτρο όταν η επιχείρηση απειλείται με κλείσιμο ώστε να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας».
Εύκολες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχουν. Το επιχειρησιακό σωματείο έχει ως βάση συγκρότησης και λειτουργίας του την επιχείρηση, το κλαδικό τον κλάδο, η ΓΣΕΕ το σύνολο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Η οικονομική κρίση, η εφαρμογή του μνημονίου, θα βάλει σε κρίση και τις σχέσεις στα επίπεδα αυτά. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι εκτός από ψυχραιμία και εγρήγορση θα χρειαστεί ενότητα και έμπρακτη αλληλεγγύη από το επίπεδο της ΓΣΣΕ μέχρι το εργασιακό σωματείο και αντίστροφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: