2 Δεκ 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Η συντηρητική Ευρωπαϊκή ηγεσία φαίνεται να κάμπτεται μπροστά στον κίνδυνο του «ντόμινο» που απειλεί την Ευρωζώνη. Παρά τη συμπεριφορά της κ. Μέρκελ, διευρύνεται και σχηματοποιείται ο μηχανισμός στήριξης των υπερχρεωμένων και ελλειμματικών οικονομιών (EFSF, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας).
Στο πολιτικό επίπεδο, οι πιέσεις της άλλης πλευράς του Ατλαντικού και των G20 φαίνεται να πείθουν τη Γερμανική κυρίως πλευρά ότι δεν υπάρχει χρόνος για παράταση των καθυστερήσεων. Δράση πρέπει να αναληφθεί τώρα, όσο δηλαδή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλιώς το ντόμινο θα είναι μη αναστρέψιμο.
Στο οικονομικό επίπεδο, το ΔΝΤ με τη σειρά του, Ντομινίκ Στρως Καν, έδωσε διαβεβαιώσεις στην ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, ότι είναι έτοιμο να συμβάλλει με αύξηση της δικής του συνδρομής στο όλο εγχείρημα, τη στιγμή που ο Ομπάμα είναι θετικός προς την κατεύθυνση αυτή.
Απτά δείγματα της μεταστροφής στην Ευρωζώνη αποτελούν οι πράξεις και δηλώσεις των αρμόδιων οργάνων της :
«Είμαι βέβαιος ότι η ΕΚΤ αναλύει την παρούσα κατάσταση και θα λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για να εγγυηθεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», τόνισε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
«Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία στέρεη βάση για τη συνέχιση των δράσεων με στόχο τη σταθεροποίηση από την ΕΚΤ», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.
«Είμαστε όλοι αποφασισμένοι. Βρισκόμαστε σε μία κοινή προσπάθεια για να επιτύχουμε τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ισχυρίστηκε πως η ουσιαστική βοήθεια προς τους εταίρους και το ευρώ θα αποβεί, τελικώς, προς όφελος της Γερμανίας.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δήλωση του προέδρου του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ (θα τον ακούμε συχνά από δω και πέρα): «Ορισμένοι ίσως να νομίζουν και κάποιες φορές να διαβάζουν κιόλας ότι η Ευρώπη είναι βυθισμένη στο χάος και αποσυντίθεται, ενώ το ευρώ είναι έτοιμο να εξαφανιστεί. Αυτό, όμως, είναι λάθος». Ο Ρέγκλινγκ, για πρώτη φορά ως επίσημος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ανακοίνωσε ότι επίκειται άμεσα η έκδοση ομολόγων από την EFSF για τη χρηματοδότηση της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας. «Η πρώτη έκδοση αναμένεται τον Ιανουάριο του 2011 και θα κυμαίνεται στα 5 με 8 δισ. ευρώ», είπε.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο της επέκτασης και διεύρυνσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (67 δισ. ευρώ μέχρι τώρα) όσο και της στήριξης μελλοντικής έκδοσης ενός ευρω-ομολόγου: «Ποτέ μην λες ποτέ», είπε, υπενθυμίζοντας ότι «μέχρι τώρα δεν προτείναμε κάτι τέτοιο ως ΕΚΤ». Για το μέλλον της Ευρωζώνης και του ενιαίου νομίματος των «16», απάντησε: «Δεν εκτιμώ ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης, με βάση τα όσα γνωρίζω, μπορεί να αμφισβητηθεί (...). Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων».
Με την πρώτη και δοκιμαστική έκδοση ενός τίτλου με τη μορφή ευρω-ομολόγου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανιχνεύει το ενδιαφέρον των Κινέζων, οι οποίοι δείχνουν διάθεση να επενδύσουν εκτός από τα ομόλογα των ΗΠΑ και σε εκείνα της Ευρώπης.

Αποτέλεσμα: Το ευρώ ανέκαμψε σημαντικά έναντι του δολαρίου, ενώ τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλώ «πρασίνισαν», σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: