31 Οκτ 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ή ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ;

Η Διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού και οι μετέπειτα συνεχείς αναφορές του για πιθανότητα εθνικών εκλογών μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, άνοιξε μεγάλο κύκλο συζητήσεων στη χώρα και τόνωσε την πολιτική αντιπαράθεση.
Συμφωνούμε απόλυτα με την πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, άλλωστε θεωρούμε την αυτο-διοίκηση μέρος της απάντησης στην κρίση της πολιτικής.
Όμως η συζήτηση για το Μνημόνιο, τον Καλλικράτη και την οικονομική πολιτική, όπως μπαίνει κεντρικά από τα κόμματα, κατά τη γνώμη μας είναι κομματικοποίηση, όχι πολιτικοποίηση. Άγρια κομματικοποίηση που κακοποιεί βάναυσα τις τοπικές και περιφερειακές κοινωνίες και όσους προσπαθούν για να πάρουν οι πολίτες πιο ενεργό μέρος στις αποφάσεις που τους αφορούν.
Αν ήταν πράγματι πολιτικοποίηση, με άξονα το Μνημόνιο, θα έπρεπε να ενωθούν οι «αντι-μνημονιακές» δυνάμεις και να κατεβούν μαζί στις εκλογές. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε Δεξιά - Αριστερά, έστω οι δυνάμεις της Αριστεράς ας ενώνονταν!
Άρα τι μας λένε τα κεντρικά κόμματα; «σπάστε σε εκατό κομμάτια παντού, για να έχουμε ψηφοφόρους»! Αυτή η καθετοποίηση των κεντρικών κομματικών ρηγμάτων σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, είναι σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας και της χώρας. Σε περίοδο κρίσης μάλιστα, Μνημονίου, Τρόϊκας κλπ. έπρεπε να μεγαλώνει η συσπείρωση και να μειώνονται οι διαφορές. Τα κεντρικά κόμματα κάνουν το εντελώς αντίθετο!
Γιατί είναι σωστοί όλοι αυτοί και όχι όσοι υποστηρίζουν την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία όσων πλήττονται, η οποία θα μπορούσε τοπικά και περιφερειακά να εκφραστεί από μια πολιτική συμμαχία δυνάμεων του σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, των οικολόγων-πράσινων, των κινημάτων πόλης και κινήσεων πολιτών κλπ.;
Γιατί δεν άφησαν τα κεντρικά κόμματα να συγκροτηθούν τέτοια ψηφοδέλτια με κοινά προγράμματα και θέσεις ;
Αυτά τα ερωτήματα πιστεύουμε πως πρέπει να τεθούν προς τα κόμματα για απάντηση και όχι να «σκοτωνόμαστε» μεταξύ μας στις Περιφέρειες και τους Δήμους για να αναπαράγουμε ότι ακριβώς μας θέτει η κυρίαρχη κεντρική κομματική αντιπαράθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: