29 Ιουλ 2009

ΔΕΘ : ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Πέρυσι στα εγκαίνια της Έκθεσης, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και πάλι την πρόθεσή του για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Όμως από το 2002 υπάρχει μελέτη για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, σε οικόπεδο του Δημοσίου 1000 στρεμμάτων.Αυτή η λύση επιλέχθηκε μεταξύ όλων των άλλων ως η καταλληλότερη. Επιλέχθηκε από όλα τα αρμόδια όργανα και τους φορείς, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, και συμπεριελήφθη στον φάκελο διεκδίκησης της EXPO 2008, με τον οποίο, τον Δεκέμβριο του 2004, διεκδικήσαμε στο Παρίσι την διοργάνωση.
Ο κ. Καραμανλής στα εγκαίνια της Έκθεσης του 2004, δήλωσε πως : «και εάν δεν κερδίσουμε τον Δεκέμβρη την διοργάνωση της EXPO 2008, οι εγκαταστάσεις όπως προβλέπονται στον φάκελο θα ολοκληρωθούν».
Ποιο το νόημα νέας επιτροπής σήμερα 5,5 χρόνια μετά ; Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει συμφωνία των στελεχών της στην πόλη.
Στελέχη όμως που λειτουργούν ως εκπρόσωποι αντιμαχομένων οικονομικών συμφερόντων δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν. Γι΄ αυτό και χρόνια τώρα εμποδίζουν την μετεγκατάσταση στον προβλεπόμενο χώρο, η θέση του οποίου και επιστημονική τεκμηρίωση διαθέτει και πολιτική σύγκλιση έχει δημιουργήσει (ο φάκελος της EXPO 2008 προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και διεκδικήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ.).
Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ είναι απαραίτητη τόσο για την ίδια την Έκθεση, γιατί της εξασφαλίζει προοπτική, όσο και για την πόλη, όχι μόνο ως οικονομία, αλλά και ως ποιότητα ζωής (μητροπολιτικό πάρκο, πράσινο κλπ.).
Είναι προφανές ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση για να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση στον προσδιορισμένο χώρο.
Ας πάψουν επιτέλους οι συγκρούσεις των στελεχών της Ν.Δ. (Δήμαρχος, Νομάρχης κλπ.) και η έλλειψη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να ταλανίζουν την πόλη και τους Θεσσαλονικείς.
Στα τελευταία εγκαίνια που θα έλθει ως Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, ας αφήσει ως ανάμνηση την υλοποίηση μιας δέσμευσης που ανέλαβε στα πρώτα εγκαίνια που ήλθε ως Πρωθυπουργός !

Δεν υπάρχουν σχόλια: