30 Ιουλ 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Η αποδοχή της οδηγίας «Μπόλκενστάϊν» από το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, έρχεται να συμπληρώσει την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στην πόλη, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται σε «διαρκή άδεια».
Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Συνδικάτο Μετάλλου, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης για τους 57 Λευκορώσους και Λιθουανούς εργάτες που κατασκευάζουν «καζάνια» στα ΕΛΠΕ, αμειβόμενοι με συμβάσεις της χώρας τους. ΄Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΕΚΘ «οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει από τη χώρα τους κι αμείβονται εδώ με μισθούς πείνας, ενώ εργάζονται σε θυγατρική της εταιρείας "Αθηνά" που έχει έδρα στο Μαρούσι της Αττικής».
Στην ίδια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, εκτός δουλειάς βρέθηκε φέτος τουλάχιστον ένας στους 3 εργαζόμενους (35%) στον κλάδο της οικοδομής και των τεχνικών έργων και τουλάχιστον ένας στους 5 εργαζόμενους (20%-23%) στους κλάδους ξυλείας, μετάλλου και κλωστοϋφαντουργίας, σύμφωνα με εμπειρική έρευνα του ΕΚΘ.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΘ κατήγγειλε ότι «έχουν εξαφανιστεί από την αγορά της Θεσσαλονίκης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τα εργασιακά δικαιώματα».
Πάντως είναι βέβαιο ότι στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σεπτέμβρη ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει και πάλι για «υπευθυνότητα» και «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησής του !

Δεν υπάρχουν σχόλια: