15 Αυγ 2011

Ο κ. Σόρος

Ο γύπας των αγορών, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, προτείνει η Ελλάδα και η Πορτογαλία να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη εξαιτίας του μεγάλου χρέους τους. "Εχει γίνει τέτοια κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος που ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει επί του παρόντος (η χώρα) θα ήταν μία ειρηνική έξοδος" της Ελλάδας τόσο από την ΕΕ όσο και από την ευρωζώνη, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.  

 "Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ευρώ υφίσταται.  Και για να λειτουργεί σωστά, οι χώρες που το έχουν ως κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες."  
Το Βερολίνο αντιτίθεται στην εισαγωγή των ευρωομολόγων, αλλά ο Σόρος προτείνει η Γερμανία, ως ο ισχυρότερος εταίρος στην Ευρώπη στον οικονομικό τομέα, να καθορίσει εκείνη τους κανόνες εισαγωγής τους. 
 Ο Σόρος κέρδισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας εις βάρος της βρετανικής λίρας το 1992. Σήμερα λέει ακόμη ότι δεν έχει πρόθεση να στοιχηματίσει κατά του ευρώ. Εξηγεί μάλιστα πως "σαφώς και δεν στοιχηματίζω κατά του ευρώ. Επειδή οι κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ για ένα εναλλακτικό νόμισμα του δολαρίου και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν τους ευρωπαίους να το σώσουν". 
Μέχρι τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2011, στη Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Σόρος ήταν βέβαιος για τη χρεωκοπία της Ελλάδας κατά συνέπεια και της Ευρώπης. Δεν στοιχημάτισε γι'  αυτό; Αν θέλει το πιστεύει κανείς. Γιατί όμως κάνει αυτές τις δηλώσεις ακριβώς πριν τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη το ευρωομόλογο αρχίζει να κερδίζει πόντους; Γιατί προσπαθεί να ενισχύσει τη γερμανική άποψη, η οποία δεν θέλει το ευρωομόλογο; 
Ο γύπας των αγορών κ, Σόρος δεν είναι καθόλου αθώος για την κατάσταση στον κόσμο. Καθόλου καλοπροαίρετες δεν είναι και οι απόψεις του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: