8 Αυγ 2011

Μπουτάρης εναντίον Μυλόπουλου. Δημοσίευμα του Βήματος.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης πρωτοστατεί στην κίνηση για την υποστήριξη του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.
Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που δίχασε την πανεπιστημιακή κοινότητα απειλεί με εμφύλια σύρραξη και την πολιτική ζωή της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Γ.Μπουτάρης, ηγείται μιας πρωτοβουλίας ογδόντα και πλέον επιφανών Θεσσαλονικέων από τις επιχειρήσεις, τις τέχνες και τα γράμματα, οι οποίοι υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ. Αναπόφευκτα, ωστόσο, βρίσκεται πλέον σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρύτανη του ΑΠΘ και πρωτοστάτη στην αντίδραση κατά του νομοσχεδίου κ. Γ.Μυλόπουλο. Όπως όλα δείχνουν, οι δύο ισχυροί άνδρες της Θεσσαλονίκης, που με κάθε ευκαιρία αλληλοαποκαλούνται «φίλοι» και στο παρελθόν έχουν συνταχθεί σε πλειάδα ζητημάτων, βαίνουν προς ευθεία σύγκρουση.

«Το να θέλουμε να μείνουμε στη μιζέρια που επικρατεί σήμερα και το να αντιδρούμε απλώς για να μη χάσουμε την εξουσία μας είναι απαράδεκτο. Είναι δείγμα αυθαιρεσίας. Οι πανεπιστημιακοί κατηγορούν την κυβέρνηση για “πραξικοπηματική απόφαση” και δεν καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι βλάπτουν την κοινωνία με τις απειλές τους» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γ.Μπουτάρης. Αναφερόμενος στο σημείο που αποτελεί «casus belli» για τους πρυτάνεις, δηλαδή στην πρόβλεψη ενός νέου τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ από συμβούλια στα οποία θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι πρόκειται για μια θετική αλλαγή που θα φέρει για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο σε επαφή με την κοινωνία. «Εφόσον μια ομάδα καθηγητών θα επιλέγει τις εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες, υπό ποια έννοια καταργείται το αυτοδιοίκητο; Επιπλέον, με ποια λογική ένας οργανισμός 50.000 φοιτητών μπορεί να διοικείται από εξαιρετικούς κατά τα άλλα- καθηγητές οι οποίοι όμως δεν έχουν διοικητικές ικανότητες;» διερωτάται.
«Δεν καταλαβαίνω την αντίδρασή του»
Σχολιάζοντας τη στάση του κ. Γ.Μυλόπουλου, ο κ. Μπουτάρης εκφράζει κατά κύριο λόγο... απορία. «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η επιθετική του στάση απέναντι στο νομοσχέδιο. Διότι έχουμε κοινές αντιλήψεις για πολλά θέματα και μάλιστα είχαμε ξεκινήσει σειρά συναντήσεων ήδη πριν από την εκλογή μου στη θέση του δημάρχου. Επίσης, καταβάλαμε κοινές προσπάθειες για να έρθει σε επαφή το Πανεπιστήμιο με την πόλη και να συνεργάζεται με τον Δήμο, τους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι προσπάθειες είναι ακόμη οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Πραγματικά, αδυνατώ να καταλάβω αυτή την επιθετική αντίδραση» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Το όραμα του δημάρχου και των ογδόντα πολιτών που συντάσσονται μαζί του είναι να μετατραπεί το ΑΠΘ σε κέντρο καινοτομίας και έρευνας, σε πόλο έλξης για χιλιάδες φοιτητές από τα Βαλκάνια. Κατά την άποψή τους, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αξιολόγηση και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην έρευνα. «Αυτή η δαιμονοποίηση του επιχειρηματία πρέπει να σταματήσει. Ένας επιχειρηματίας έχει πιο ανοιχτό ορίζοντα από αυτόν που του καταλογίζουν. Δοκιμάζει, ρισκάρει, χρηματοδοτεί τις πρωτοποριακές ιδέες και την έρευνα» αναφέρει ο κ. Μπουτάρης. «Ας ρίξουμε μια ματιά στα τουρκικά πανεπιστήμια, των οποίων η ανταγωνιστικότητα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Έχουν ανοιχτεί στο εξωτερικό, προσφέρουν προγράμματα στα αγγλικά, προσλαμβάνουν καθηγητές διεθνούς φήμης, οι οποίοι ασχολούνται με την παιδεία και όχι με την... πολιτική. Και φυσικά δέχονται να αξιολογηθούν» προσθέτει ο κ. Ζ.Απικιάν, πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου. «Υπό τις τωρινές συνθήκες, ο καθηγητής κοιτά να είναι αρεστός στο περιβάλλον του για να γίνει αύριο κοσμήτορας ή βουλευτής, αντί να παράγει προϊόντα έρευνας και καινοτομίας υψηλής ανταποδοτικότητας. Και όμως, οι ακαδημαϊκοί πληρώνονται από τον έλληνα φορολογούμενο και έχουν καθήκον να υπηρετήσουν την εθνική οικονομία» τονίζει ο κ. Ν.Ευθυμιάδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ένας εκ των ογδόντα υποστηρικτών του νομοσχεδίου.
«Και ο τελευταίος ταβερνιάρης»
Στο ερώτημα αν πολίτες εκτός της επιστημονικής κοινότητας νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στον διάλογο για τα ΑΕΙ, ο κ. Μπουτάρης είναι κατηγορηματικός: «Το Πανεπιστήμιο είναι στοιχείο της ταυτότητας της πόλης. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη που έχει120.000 φοιτητές, χίλια ευρώ να ξοδέψει κάθε φοιτητής τον μήνα διατίθενται 120 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως στην οικονομία της πόλης! Υπό αυτή την έννοια όλοι οι κάτοικοι, οι διανοούμενοι και οι επιχειρηματίες ως τον τελευταίο... ταβερνιάρη δικαιούνται να έχουν λέγειν» τονίζει. «Δικαιολογημένα κατηγορούν το Πανεπιστήμιο ότι έχει αποκοπεί από την κοινωνία και αναπαράγει μέσω ενός κλειστού κύκλου ένα σαθρό σύστημα, που συχνά βασίζεται στη συναλλαγή. Μόνο με τη συμμετοχή των “ενεργών πολιτών” θα μπορέσει η πόλη να ξαναέρθει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο» τονίζει η εκ των ογδόντα υποστηρικτών κυρία Κατερίνα Καμάρα, γενική γραμματέας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστορικό κ. Β.Χεκίμογλου, ο οποίος συνυπέγραψε την πρωτοβουλία του δημάρχου, η συμμετοχή της κοινωνίας στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. «Ήδη από τον 19ο αιώνα, τα σχολεία της χριστιανικής και της εβραϊκής κοινότητας, χάρη στα οποία διατηρήθηκε η εθνική συνείδηση και αναπτύχθηκε η Θεσσαλονίκη, διοικούνταν από τους ψηφισμένους εκπροσώπους της κοινότητας, όχι από τους ίδιους τους διδάσκοντες. Ας σημειωθεί άλλωστε ότι ήταν επιτυχημένα μοντέλα διοίκησης που δεν αποτελούσαν πυρήνες δημιουργίας δημοσίου χρέους, όπως τα σημερινά ΑΕΙ» αναφέρει.
«O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ»
Πρόθεση να «δουν τον εαυτό τους μέσα στο κάδρο του νέου νόμου» καταλογίζει σε όσους συντάχθηκαν με τον κ.Μπουτάρη ο πρύτανης του ΑΠΘ και εκ των βασικότερων επικριτών του νομοσχεδίου κ. Ι.Μυλόπουλος. «Ελάχιστοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, ενώ λίγοι άνθρωποι των γραμμάτων συνυπέγραψαν την πρωτοβουλία του δημάρχου. Αντιθέτως, την υποστηρίζουν κυρίως επιχειρηματίες, δηλαδή επίδοξα μέλη των μελλοντικών Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ» τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής».
Απαντώντας στις προτροπές των ογδόντα για σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, ο κ. Μυλόπουλος τονίζει ότι «ήδη γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες να ανοίξει το Πανεπιστήμιο προς την πόλη και μάλιστα, έχω δεκάδες ομιλίες του κ. Μπουτάρη που το επιβεβαιώνουν! Δεν αντιλαμβάνομαι, όμως, πώς μέσα από τα Συμβούλια θα επέλθει το υποτιθέμενο άνοιγμα. Αντιθέτως, αυτό που θα γίνει θα είναι μια υπόγεια διαδρομή ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στο Πανεπιστήμιο. Θα δημιουργηθεί δηλαδή άλλη μία εξάρτηση, που θα προστεθεί στην κομματικοποίηση» τονίζει.

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την ανάμειξη του δημάρχου- τον οποίο ας σημειωθεί ότι επιμένει να αποκαλεί «φίλο του»- ο κ.Μυλόπουλος τονίζει με νόημα ότι «εγώ στη θέση του θα ήμουν πιο συνεπής με το τι γίνεται στον Δήμο. Η πρόσφατη κρίση στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι εύγλωττη. Εκτός αν θέλει ο κ.Μπουτάρης να ασχοληθεί ο ίδιος με το Πανεπιστήμιο και να αναλάβουμε εμείς να...μαζεύουμε τα σκουπίδια» καταλήγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: