12 Ιουν 2011

Να αυτοκτονήσουμε λοιπόν; Άρθρο του Παντελή Καψή στο Βήμα


Ποιος είπε ότι η πλατεία δεν βγάζει προτάσεις; Και προτάσεις υπάρχουν και ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό με ολοκληρωμένη «λύση» για τα οικονομικά μας εστάλη. Εντάξει, δεν την υπογράφουν όλοι, ένας εκ των καθηγητών που μίλησε στην ανοικτή συζήτηση για το χρέος και το μνημόνιο πήρε την πρωτοβουλία, ο κ. Γ. Βαρουφάκης.

Με δυο λόγια, αυτό που προτείνει είναι να κατέβει ο Πρωθυπουργός στην πλατεία με το ποδήλατό του και αφού βέβαια υποστεί- λέει- ένα αρχικό γιουχάισμα, θα μπορέσει να ανακοινώσει στους συγκεντρωμένους ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια: στο εξής δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε ένα ευρώ δάνειο αν η Ευρώπη δεν λογικευτεί στις απαιτήσεις της.
Ο κ. Βαρουφάκης βέβαια είναι καθηγητής των Οικονομικών και κατανοεί ότι θα υπάρξει ένα πρόβλημα με την πληρωμή των μισθών στο Δημόσιο. Θα εξηγήσει λοιπόν ο Πρωθυπουργός στον κόσμο ότι έως ότου πειθαναγκαστεί η κυρία Μέρκελ, το Ελληνικό Δημόσιο θα ζει αυστηρά στα όρια των δυνατοτήτων του αφού πρώτα μηδενίσει τις εξοπλιστικές δαπάνες και κόψει τους μισθούς των μελών της κυβέρνησης στα 1.000 ευρώ.

Με το τελευταίο βέβαια δεν θα διαφωνήσει κανείς- άντε και με λίγο υψηλότερους μισθούς, ας πούμε, στο επίπεδο ενός διευθυντή του Δημοσίου. Αφού κάνουμε τις πράξεις ωστόσο, το έλλειμμα που παραμένει και πρέπει να μηδενιστεί διαμιάς είναι λίγο πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ναι, καλά το καταλάβατε, περίπου όσο και τα πρόσθετα μέτρα του κ. Παπακωνσταντίνου. Και θα κηρύξουμε στάση πληρωμών δηλαδή - γιατί χωρίς νέα δάνεια δεν θα εξοφλούμε το χρέος μας - και θα πάρουμε ακριβώς τα ίδια μέτρα λιτότητας.

Ακριβώς τα ίδια; Οχι βέβαια. Πολύ περισσότερα. Γιατί χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές θα πρέπει να μηδενίσουμε και το άλλο έλλειμμα - αυτό που προκύπτει από τις εισαγωγές -, που είναι της τάξεως των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο εξής οι εισαγωγές θα πρέπει να μειωθούν στο επίπεδο των εξαγωγών μας. Με δύο κατ΄ αρχήν συνέπειες. Πρώτον, θα πρέπει να μπει δελτίο στις εισαγωγές γιατί π.χ. χωρίς πετρέλαιο η οικονομία δεν κινείται και δεύτερον, θα προκληθεί μια πρωτοφανής ύφεση καθώς από τις εισαγωγές ζει ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων. Πρόσθετη ύφεση που σημαίνει βέβαια λιγότερα φορολογικά έσοδα, άρα ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα για το Δημόσιο.

Δυστυχώς ακολουθούν κι άλλα. Γιατί βέβαια η στάση πληρωμών θα πλήξει και τις τράπεζες - για την ακρίβεια, θα τις χρεοκοπήσει καθώς εξασφαλίζουν πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα μόνο με ενέχυρο τα ομόλογα. Πάγωμα των καταθέσεων λοιπόν και από εκεί και πέρα γαία πυρί μιχθήτω. Γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας οικονομικής αποδιάρθρωσης χωρίς κοινωνικές εκρήξεις και εν τέλει πολιτικές εκτροπές.

Ο κ. Βαρουφάκης ασφαλώς δεν είναι τρελός να επιθυμεί κάτι τέτοιο. Υπολογίζει απλώς ότι την Ευρώπη δεν τη συμφέρει αυτή τη στιγμή η χρεοκοπία της Ελλάδας και έτσι τελικά θα υποκύψει στον ελληνικό εκβιασμό αποδεχόμενη το περίφημο ευρωομόλογο. Δεν γνωρίζει κανείς τι θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση η κυρία Μέρκελ. Μοιάζει ωστόσο πολύ πιθανότερο πως αντιμέτωπη με μια τέτοια στάση θα προτιμούσε να πει στους ψηφοφόρους της ότι η Γερμανία αναλαμβάνει το κόστος και διώχνει την Ελλάδα από το ευρώ, παρά να εμφανιστεί ότι υποκύπτει.

Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι πολλοί στην Ευρώπη σήμερα επιθυμούν μια τέτοια λύση. Η πρόταση της αναστολής πληρωμών θα ήταν βούτυρο στο ψωμί τους. Είναι σαν να τους απειλούμε με την αυτοκτονία μας, επισήμανε χαρακτηριστικά ένας άλλος οικονομολόγος, ο κ. Α. Δοξιάδης.

Σε ένα έχει δίκιο ο κ. Βαρουφάκης: ότι αυτό το κακό σενάριο μπορεί να συμβεί έτσι κι αλλιώς. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για να μην πούμε ότι στιγμές στιγμές μοιάζει να μην το επιθυμούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: