27 Απρ 2011

ΕΣΥ : ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ


Το ΕΣΥ μπήκε στη ζωή μας ευεργετικά εδώ και πολλά χρόνια. Στη συνέχεια, και ιδιαίτερα σήμερα με την κρίση, αποδεικνύεται ότι απορροφά δυσανάλογα μεγαλύτερες δαπάνες σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Σε ότι αφορά το μέλλον του, οι απόψεις διαχωρίζονται : άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να «συρρικνωθεί» υπέρ του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, άλλοι ότι πρέπει να επεκταθεί με κατάργηση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και άλλοι ότι πρέπει να εξορθολογιστεί, ώστε το κόστος του και οι υπηρεσίες που προσφέρει να είναι ανάλογες των προηγμένων συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ αναφέρει ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων πετυχαίνουν μεγάλες μειώσεις δαπανών με σχετικά μικρές παρεμβάσεις. Τα ποσοστά φτάνουν έως και το 80% σε σχέση με το 2010, στοιχείο που δείχνει τα τεράστια περιθώρια για περαιτέρω μείωση. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν μικρότερες έως και 82% δαπάνες για υγειονομικό υλικό, έως 27,46% για φάρμακα και σχεδόν 46% για χημικά αντιδραστήρια. Όλα αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και αποτελούν καταφύγιο για τους δοκιμασμένους οικονομικά πολίτες. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι νοσηλευθέντες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έφτασαν τους 188.939, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είχαν φτάσει τους 178.288 (αύξηση 6%).
Με αφορμή την έκθεση της ανεξάρτητης Επιτροπής «Σοφών» για την Υγεία η οποία – μεταξύ άλλων – παραθέτει στοιχεία για το υπερβολικό κόστος λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και την αντιστοιχία ιατρών – νοσοκομειακών κλινών τα ΝΕΑ επισημαίνουν στο κύριο άρθρο τους: «το σύστημα χρειάζεται ορθολογική αναδιάρθρωση. Μάζεμα του υπέρογκου κόστους, ορθή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων µε σεβασμό στη δημόσια περιουσία και στις ανάγκες των πολιτών. Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ πρέπει να έχει τις σαρωτικές διαστάσεις ενός ‘Καλλικράτη για τη δημόσια υγεία’. Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, η ραχοκοκαλιά του συστήματος, έχουν συμφέρον από τον εξορθολογισμό της δουλειάς τους. Λογικό είναι να αναμένει κανείς πως σε αυτό τον εξορθολογισμό θα συμβάλουν αποφασιστικά».
Θεωρούμε την Υγεία δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, γι΄ αυτό η εμπορευματοποίησή του μας βρίσκει αντίθετους. Όμως δεν μας διαφεύγει και το γεγονός ότι η διαφθορά και η κατασπατάληση δημόσιων πόρων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι «βούτυρο στο ψωμί» όσων υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την «ελεύθερη», δηλαδή ασύδοτη αγορά.
Όσοι/ες συμφωνούν μαζί μας και κυρίως όσοι/ες εργάζονται στο ΕΣΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ, έχουν πρώτοι/ες απ΄ όλους υπόψη τους το ζήτημα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: