19 Σεπ 2011

Οι διαδοχικές ήττες της κυρίας Μέρκελ και των συμμάχων της.

Ορισμένες εγχώριες αναφορές για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, συνδέουν την επίδοση της κας Μέρκελ και των συμμάχων της Φιλελεύθερων Δημοκρατών στις εκλογές των κρατιδίων με τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα. Δημιουργούν έτσι την εντύπωση στον αναγνώστη ότι το κριτήριο αυτό είναι κυρίαρχο στα εκλογικά αποτελέσματα της κεντρικής αυτής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα όταν οι αναφορές αυτές στέκονται μόνο στην σύνδεση αυτή (Γερμανία-Ελλάδα), γίνονται και παραπλανητικές.

Σε ότι μας αφορά δεσμευτήκαμε να παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία από την επανεκλογή της κας Μέρκελ το Νοέμβρη του 2009, όταν μετατόπισε το πολιτικό κέντρο βάρους της από τη "μεγάλη συμμαχία" με τους Σοσιαλδημοκράτες, προς στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, με σκοπό τη μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής της προς την ενίσχυση των εξαγωγών και των επιχειρήσεων γενικότερα, και την ελάττωση των μέτρων υποστήριξης του κόσμου της εργασίας.

Από τότε μέχρι σήμερα παρακολουθούμε τις συνεχείς ήττες της κας Μέρκελ και των συμμάχων της στα ομόσπονδα κρατίδια όπου διεξάγονται οι τοπικές εκλογές. Η δική μας εξήγηση για τις ήττες της συντηρητικής κυβερνητικής συμμαχίας στη Γερμανία είναι ακριβώς αυτή η στροφή στην εσωτερική οικονομική πολιτική, η οποία ενίσχυσε τους οικονομικά ισχυρούς και παραμέλησε τον κόσμο της εργασίας.

Η πληροφόρηση και οι αναλύσεις σπάνια είναι αντικειμενικές ή ουδέτερες. Συνήθως είναι "πολωμένες" με βάση τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το μέσο ή ο αναλυτής. Το ίδιο ισχύει και με τις δικές μας θέσεις οι οποίες υποστηρίζουν μια Ενωμένη Ευρώπη πολιτικά δημοκρατική, με οικονομική και κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, που σέβεται το περιβάλλον και αντιμετωπίζει σοβαρά τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, που σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου και την πολιτιστική αυτονομία των πολιτών της, που προωθεί την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: