18 Φεβ 2011

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, μια ανάρμοστη σχέση;

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το συνδικάτο της ΔΕΗ που είναι γνωστό για τις συγκρούσεις του με τις εκάστοτε Διοικήσεις της επιχείρησης, από τις οποίες συνήθως βγαίνει κερδισμένο, προκύπτει ότι έχει καταφέρει να κερδίζει περισσότερα από όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Έγγραφο που διέρευσε αποκαλύπτει ότι από το 1999 ώς σήµερα το συνδικάτο έχει εισπράξει είτε µέσω συλλογικών συµβάσεων εργασίας (1999 και 2001), είτε µε αποφάσεις των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ αθροιστικά 25,2 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2004 τα ετήσια ποσά που έπερνε κυµαίνονταν στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ, αλλά από το 2005 και µετά, τα ποσά εκτινάχθηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ!
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, αναφέρει ότι ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Δηµήτρης Σιούφας αποφάσισε να δώσει ως bonus, µια ειδική ανταµοιβή προς το συνδικάτο για την άψογη ανταπόκριση του προσωπικού της ΔΕΗ στις αυξηµένες ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας το 2004 κατά την περίοδο των Ολυµπιακών Αγώνων. Έδωσε εντολή στην διοίκηση της ΔΕΗ (Ι. Παλαιοκρασσάς) να εκχωρήσει από τα κέρδη της επιχείρησης ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ προς τη ΓΕΝΟΠ για την κάλυψη αναγκών της (δραστηριότητες σε θέµατα ΔΕΗ, µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό, κοινωνικά προγράµµατα, κ.λπ.). Το ποσό όµως παρέµεινε στα έσοδα της ΓΕΝΟΠ και το 2006 επί διοίκησης Μανιατάκη (αν και είχε περάσει µια διετία από το τέλος των Αγώνων). Τη χρονιά εκείνη μάλιστα τα συνολικά ποσά επιχορηγήσεων προς το συνδικάτο έφτασαν στα 4,7 εκατ.!

Την ίδια πολιτική προς τη ΓΕΝΟΠ ακολούθησε και ο Τάκης Αθανασόπουλος, διάδοχος του κ. Μανιατάκη, κι ας ήταν η σχέση διοίκησης - συνδικάτου η χειρότερη που είχε υπάρξει ποτέ στη ΔΕΗ. Θυµίζουµε ότι το Δ.Σ. της επιχείρησης είχε φτάσει να συνεδριάζει κρυφά, σε ξενοδοχεία, για να µη μπούνε οι συνδικαλιστές μέσα στο γραφείο των συνεδριάσεων και διακοπεί το συµβούλιο, κάτι που συνέβη αρκετές φορές.

Το 2007 από τα κονδύλια που εισπράττει η ΓΕΝΟΠ σηµαντικό µέρος κατευθύνεται στον Οργανισµό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζοµένων (ΟΚΔΕ), που ιδρύθηκε απότη ΓΕΝΟΠ το 2006 για την κάλυψη δαπανών σχετικά µε κοινωνικά προγράµµατα (τουρισµού, κ.ά.).

Το 2007 λοιπόν το συνδικάτο εισπράττει αθροιστικά 3,09 εκατ. (εκ των οποίων τα 2,3 εκατ. πηγαίνουν στο ταµείο του νέου φορέα), 3,2 εκατ. το 2008 (2,4 εκατ.το αντίστοιχο ποσό) και 3,26 εκατ. το 2009 (2,5 εκατ. ευρώ).
Η υπουργός Περιβάλλοντος αµέσως µόλις παρέλαβε τα στοιχεία τον Νοέµβριο τα έστειλε στον γενικό επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, για να τα ελέγξει.
Κατά τον Νίκο Φωτόπουλο, οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ είναι χρήµατα που δίνονται θεσµοθετηµένα µέσα από τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας. Ο ίδιος εκτιµά πως η επίθεση που δέχεται το συνδικάτο αποσκοπεί στο να το σπιλώσει και να το ρίξει κάτω, σε µια περίοδο που διακυβεύονται πολλά γύρω από το µέλλον της ∆ΕΗ. Δεν είναι τυχαίο, λέει, που διέρρευσε τώρα το έγγραφο, σε µια στιγµή που η ΓΕΝΟΠ κατέλαβε το κτίριο της ∆ΕΗ αντιδρώντας στα σενάρια ιδιωτικοποίησής της που εξυφαίνονται και τα οποία έχουν τη σύµφωνη γνώµη των ιδιωτών ανταγωνιστών της.
Είναι κακό άραγε ένα μέρος των κερδών της επιχείρησης να πηγαίνει για κοινωνικά προγράμματα των εργαζομένων της, αντί να γίνεται μέρισμα των μετόχων; Το θέμα είναι τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει ένα bonus της επιχείρησης προς το συνδικάτο, στο πλαίσιο της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ τους, όταν αυτή η επιχείρηση είναι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, στην προκειμένη περίπτωση της ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: