9 Ιαν 2011

ΣΥΝ : Άνοιγμα προς το ΠΑΜΕ!

Σε προηγούμενες αναρτήσεις αναφερθήκαμε στις επιπτώσεις της κρίσης στο ανώτατο συνδικαλιστικό επίπεδο, στη ΓΣΕΕ, λόγω της πλήρους εξάρτησης των συνδικαλιστικών παρατάξεων από τα κόμματα. Τότε η «Αυτόνομη Παρέμβαση», η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΝ, και η ΔΑΚΕ της ΝΔ, είχαν αποχωρήσει από το Προεδρείο της ΓΣΕΕ, επειδή ο Πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος, είχε πάρει μέρος σε «διαβούλευση» με τους εργοδότες χωρίς να τους ενημερώσει και χωρίς να τους καλέσει να συμμετάσχουν. Είχαμε εκτιμήσει ότι οι οργανωτικές εξελίξεις στη ΓΣΕΕ θα ακολουθήσουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες των κομμάτων. Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τη γραμμή που θα ακολουθήσει η συνδικαλιστική του παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση», επιβεβαιώνει την εκτίμηση.
«Οι αντιδράσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν ήταν μέχρι σήμερα ανάλογες της κλίμακας της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η «ενθάρρυνση και αξιοποίηση συνδικαλιστών που διαφοροποιούνται και αποδεσμεύονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ», αλλά και «ενωτικές πρωτοβουλίες για κοινές δράσεις με το ΠΑΜΕ, παρά τη σεχταριστική και διασπαστική πολιτική της ηγεσίας του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το πόσο αυτόνομη είναι η παράταξη του ΣΥΝ, αλλά η απόφαση ξεκαθαρίζει απόλυτα το ζήτημα : η αυτονομία της «Αυτόνομης Παρέμβασης» είναι τόση όση και του ΠΑΜΕ.
Όσο για την ουσία της απόφασης, επιβεβαιώνει την εμμονή του κόμματος αυτού σε σχέση με το ΚΚΕ: αφού απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, τώρα επιδιώκεται στο συνδικαλιστικό.
Είναι να απορεί κανείς με το ΣΥΝ. Τι πιστεύει ; ότι το ΠΑΜΕ θα είναι πιό αυτόνομο από την «Αυτόνομη Παρέμβαση» και παρά τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας θα συνεργαστεί μαζί της; Ή μήπως ο ΣΥΝ στέλνει τους συνδικαλιστές του, θέλουν δεν θέλουν, να γίνουν «ουρά» του ΠΑΜΕ; Πάντως για μια ακόμη φορά η ηγεσία του ΣΥΝ παρεμβαίνει στο κοινωνικό επίπεδο με βάση την αντίληψη ότι το κόμμα είναι η «φωτισμένη πρωτοπορία» και ότι το συνδικάτο είναι ο «ιμάντας μεταβίβασης» της αντίληψης του κόμματος στον κόσμο της εργασίας. ΚΚΕ έξω από το ΚΚΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: