2 Ιουν 2010

«ΨΩΜΙΑΔΑ» 3 : Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Πόρισμα των ελεγκτών για την λίμνη Κορώνεια καίει τον Π. Ψωμιάδη.
Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα το πόρισμα- κόλαφος των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τις ευθύνες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τη λίμνη Κορώνεια.
Οι κυριότερες κατηγορίες των ελεγκτών αφορούν αναίτια καθυστέρηση επιβολής προστίμων και μείωση επιβληθέντων προστίμων.
Η νομαρχία, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστερούσε αναίτια τον καταλογισμό προστίμων που είχαν επιβάλλει οι ελεγκτές σε 17 βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Κορώνειας, μείωνε κατά 30% τα επιβληθέντα πρόστιμα και μεταξύ 2004 - 2008 δεν επέβαλλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές πραβάσεις στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις.
Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας και ΥΠΕΧΩΔΕ επέβαλαν σχεδόν άμεσα πρόστιμα ύψους 450.000 ευρώ σε πέντε επιχειρήσεις. Η νομαρχία όμως για συνολικά πρόστιμα 282.650 ευρώ που της εισηγήθηκαν οι ελεγκτές σε 17 επιχειρήσεις καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο ενώ τα μείωσε και κατά 30%.
Οι ελεγκτές σημειώνουν οτι "οι υπηρεσίες της νομαρχίας εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, τουλάχιστον μέχρι το 2008, μην προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μην επιβάλλοντας τα αντίστοιχα διοικητικά μέτρα.
Οι ελεγκτές καταλήγουν στο πόρισμά τους μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα οτι "Τα ανωτέρω οδηγούν στην εκτίμηση οτι αν - πέρα των τυχών επιπλέον ενεργειών - επιδεικνυόταν η αντίστοιχη, της απαιτούμενης προστασίας της περιοχής, επιμέλεια από τους αρμόδιους φορείς, οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις της λίμνης δεν θα ήταν στα σημερινά επίπεδα.
Απάντηση Ψωμιάδη:
Οι έλεγχοι ήταν συστηματικοί στο βαθμό που μας επέτρεπε η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ο διαθέσιμος αριθμός των υπαλλήλων, απαντά ση δήλωση του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Από τις Υπηρεσίες μας διάφορες διοικητικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα και παύσεις λειτουργίας, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τις 28 επιχειρήσεις της περιοχής, μετά από ενέργειες μας λειτουργούν μόνο οι 9, με όρους ιδιαίτερα αυστηρούς ως προς την λειτουργία τους και κάτω από καθεστώς συνεχών ελέγχων. Ως προς την καθυστέρηση, η Νομαρχία θεώρησε σκόπιμο να εξαντλήσει το δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη – επιχειρηματία να αιτιολογήσει, να απολογηθεί και να συμμορφωθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά στις μειώσεις, είναι αδιανόητο για τη Νομαρχία να επιβάλλει τεράστια και εξοντωτικά πρόστιμα σε κτηνοτρόφους και μικρούς επιχειρηματίες της περιοχής. Για το λόγο αυτό εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο επιείκειας.
Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα ο Π. Ψωμιάδης για την Κορώνεια : Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, ζήτησε να καταθέσουν ως ύποπτοι για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης και όσοι αναφέρονται στο πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. Η συνέχιση της προανάκρισης ανατέθηκε στους επιθεωρητές, οι οποίοι θα λάβουν τις ανωμοτί καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια θα διαβιβάσουν ολοκληρωμένη τη δικογραφία στην εισαγγελία.
Όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας καλεί το Νομάρχη Θεσσαλονίκης να καταθέσει ως ύποπτος, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά δεν πρέπει να αφήνουν τους πολίτες «ανύποπτους» για τα έργα και τις ημέρες του Π. Ψωμιάδη. Εξ΄ ου και η δική μας «Ψωμιάδα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: