12 Μαΐ 2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις 3 Μάη η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» πήρε την πρωτοβουλία μιας εκδήλωσης για το μέλλον της Θεσσαλονίκης στο φόντο της κρίσης και της προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΕΚΤ και ΔΝΤ. Βασικοί καλεσμένοι ήταν ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα κόμματα, δίκτυα και κινήσεις πολιτών και όσοι πολίτες ήθελαν να λάβουν μέρος.
Οι απόψεις που εκφράστηκαν μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες : αυτή του Δημάρχου, ο οποίος προτείνει τη συνέχιση του υπάρχοντος διοικητικού καθεστώτος στο Δήμο, ενώ απο την άλλη εκφράστηκε ένα πολύχρωμο φάσμα απόψεων, οι οποίες κοινή συνισταμένη έχουν την ΑΛΛΑΓΗ της διοίκησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Μια τοποθέτηση-πρόταση ανάμεσα στις άλλες ήταν και η εξής :

«Προσερχόμαστε ως ενεργοί πολίτες αυτής της πόλης, με σκοπό να συμβάλλουμε, όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, στην ώριμη απαίτηση των Θεσσαλονικέων για Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Πρωτοβουλία πολιτών, όχι σε αντιπαράθεση με τις δημοτικές παρατάξεις και τα κόμματα, στα οποία πιθανά και να ανήκουν κάποιοι από εμάς. Παρατάξεις και κόμματα, δίκτυα, κινήσεις, υπάρχουν λειτουργούν και αναλαμβάνουν τις δικές τους πρωτοβουλίες. Η σημερινή προσπάθεια, αν μετεξελιχθεί σε πρωτοβουλία πολιτών, μπορεί και να αποδόσει σε περίπτωση που οι παρατάξεις και τα κόμματα αποτύχουν.

Πρωτοβουλία πολιτών για Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όχι στη διατήρησή της ίδιας κατάστασης υπό τη μία ή την άλλη μορφή. Αλλαγή οράματος, στόχων, προγράμματος, τρόπου λειτουργίας και άρα προσώπων και κυρίως αντιλήψεων δημοτικής αυτοδιοίκησης.

Οράματος, στόχων και προγράμματος που θα συνδέουν την αυτοδιοίκηση με τη σύλληψη και την υλοποίηση ενός «άλλου μοντέλου Ανάπτυξης», της Πράσινης Ανάπτυξης, στην οποία η Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Κοινωνία θα έχουν καθοριστικό ρόλο, καθώς και ενός «άλλου μοντέλου Διακυβέρνησης», Αποκεντρωμένου και Συμμετοχικού, το οποίο θα υποστηρίξει την Πράσινη Ανάπτυξη, και στο οποίο καθοριστικό ρόλο έχει ο ενεργός πολίτης.

Το όραμα αυτό μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις της Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων, του ΠΑΣΟΚ και των κινήσεων πολιτών, δικτύων, ενώσεων και ενεργών πολιτών που αγωνίζονται για μια «Άλλη Θεσσαλονίκη»:

που σέβεται πρώτ΄ απ΄ όλα τον εαυτό της, τους πολίτες της, το περιβάλλον της, την ιστορία και τον πολιτισμό της, την οικονομία της, τους επισκέπτες της, τη νέα γενιά, την ίδια την προοπτική της.

Όσοι και όσες είμαστε εδώ σήμερα με τη βούληση να συμμετάσχουμε σε μια προσπάθεια αλλαγής στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με τα χαρακτηριστικά που εκτέθηκαν παραπάνω, καλούμαστε να δώσουμε απάντηση και στο εξής ερώτημα :

«Με ποιόν ή ποια υποψήφιο/α» ;

Απάντηση συμβατή με την ώριμη επιθυμία των Θεσσαλονικέων για αλλαγή στο Δήμο τους, μπορεί από σήμερα να είναι η εξής :

«Με αυτόν ή αυτήν που θα επιλεγεί με μια διαδικασία που θα συμφωνηθεί».

Ποια διαδικασία μπορεί να συμφωνηθεί ;

Αυτή που θα περιγράφεται στον Κανονισμό Λειτουργίας της Δημοτικής Παράταξης Πολιτών, ο οποίος, αν ευοδωθεί η προσπάθεια, θα κατατεθεί μαζί με το ψηφοδέλτιο, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του «Καλλικράτη».

Πότε θα γίνουν όλα αυτά ;

Μέχρι τέλος Μάη ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του διαλόγου, στο πλαίσιο μιας Ανοιχτής Επιτροπής Πολιτών από όσους/ες είναι εδώ σήμερα και δηλώσουν ενδιαφέρον και από όσους/ες δεν είναι παρόντες και θέλουν χωρίς αποκλεισμούς, να συμμετέχουν στην προσπάθεια διαμόρφωσης :
• της Διακήρυξης Αρχών-Θέσεων,
• του Προγράμματος και
• του Κανονισμού Λειτουργίας της Παράταξης.

Μέχρι τα μέσα ή τα τέλη του Ιούνη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της β΄ φάσης ενός ανοιχτού διαλόγου πάνω στη Διακήρυξη, το Πρόγραμμα και τον Κανονισμό Λειτουργίας, σε όλες τις γειτονιές και τα διαμερίσματα της πόλης, οι οποίες καταλήγουν με την επιλογή του/της υποψηφίου Δημάρχου, καθώς και όλων των υποψηφιοτήτων του ψηφοδελτίου της Δημοτικής Παράταξης Πολιτών για την Αλλαγή στη Θεσσαλονίκη.

Η πρόταση έχει λογική «από κάτω προς τα πάνω», γιατί έτσι :

• δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αρθούν τυχόν κομματικές ή παραταξιακές επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις για το εγχείρημα,
• μπορούν να αντιμετωπιστούν προσπάθειες χειραγώγησης από οποιαδήποτε κέντρα το επιχειρήσουν,
• κυρίως μπαίνουν οι βάσεις για να αλλάξει το κυρίαρχο μέχρι σήμερα προσωποκεντρικό μοντέλο της αυτοδιοίκησης, που αναπαρήγαγε σε τοπικό επίπεδο το μοντέλο της κεντρικής κρατικής εξουσίας.

Η πρόταση που απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες, στόχο έχει την αξιοποίηση της πολύ θετικής πρωτοβουλίας του Αγγελιοφόρου, για να ξεπεραστούν παραταξιακές και κομματικές αγκυλώσεις, οι οποίες δεν επέτρεψαν μέχρι τώρα τη συνένωση των δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να φέρουν την Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Απαραίτητη θεωρείται η συμμετοχή εκπροσώπων των Δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι λειτουργώντας μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, ως ενεργοί πολίτες, μπορεί και να λειτουργήσουν «απελευθερωμένα», και να ενώσουν τελικά τις δυνάμεις τους ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης, την αλλαγή πορείας της πόλης μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: