6 Μαΐ 2010

ΒΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Άρθρο του Καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ Γρηγόρη Καλφέλη, στα ΝΕΑ

«ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΧΗ, τελική λύση, ολοκληρωτική καταστροφή» έλεγε κάποιος, και χθες σίγουρα υπό κάποια έννοια είχαμε μια ολοκληρωτική καταστροφή, αφού ο θάνατος έστω και ενός ανθρώπου- πολύ περισσότερο τριών- είναι η μεγαλύτερη απώλεια που υπάρχει για το αξιακό σύστημα μιας σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας!
Επομένως όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε τι κάνουμε και τι λέμε. Και εδώ θα ήθελα να σημειώσω δυο πράγματα: κατ΄ αρχήν η βία δεν έρχεται μόνη της, αλλά παράγεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό περιβάλλον. Κατά συνέπεια απαράδεκτες δηλώσεις που γίνονται (από πολιτικούς) του τύπου «να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα στον Πρωθυπουργό», λόγω των οικονομικών μέτρων που πήρε, μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά και τροφοδοτούν τις βίαιες αντιλήψεις των κουκουλοφόρων ή άλλων ομάδων!

Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να σεβόμαστε όλοι αυτό που λέγεται «συνταγματικός πατριωτισμός», που σημαίνει ότι σε όλες τις καθημερινές μας ενέργειες, άρα και στις διαδηλώσεις μας, πρέπει να τηρούμε τη συνταγματική νομιμότητα. Διαφορετικά φοβάμαι ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ακριβώς σε τι δημοκρατία ζουν! Τέλος, από τα χθεσινά τραγικά επεισόδια κρατώ μια φοβερή εικόνα: ο κόσμος έξω από τη Βουλή φωνάζει «κλέφτες» και η ιαχή αυτή απευθύνεται σε όλους τους πολιτικούς.

Ετσι, ακόμη και αν έχει δίκιο ο Παπανδρέου και το δίλημμα είναι «ή η χρεοκοπία ή τα σκληρά μέτρα», φοβάμαι ότι κάτι πρέπει να γίνει προηγουμένως για να τιμωρηθούν παραδειγματικά εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα ή ασέλγησαν πάνω της χωρίς αιδώ!

Αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: