12 Απρ 2010

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ : Η ΓΕΝΝΗΣΗ

Και εγεννήθη… ο μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης, αφού επιτέλους πείσθηκε και η κα Μέρκελ. Έγινε η αρχή για μια νέα πορεία προς μεγαλύτερη ένωση, ξεκινώντας από την οικονομική ένωση. Δεν είναι αισιόδοξη η πρόβλεψη, απλά είναι ρεαλιστική. Η κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το προηγούμενο διάστημα, από τις 26 Μαρτίου 2010, δεν αναρτήσαμε κανένα σχόλιο, παρά τις έντονες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές «αναταράξεις» που προκαλούσε η ραγδαία αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Περιμέναμε ψύχραιμα να λάβει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο μηχανισμός στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Αυτό έγινε τώρα και το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό.
Στο ιδιότυπο πολιτικο-οικονομικό πίγκ-πόγκ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, το μπαλάκι επανήλθε στην ελληνική πλευρά. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει με συνέπεια το Πρόγραμμα Σταθερότητας ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ώστε να δικαιώσει πρώτα τους Έλληνες πολίτες που την εμπιστεύτηκαν και ύστερα όσους ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς παράγοντες αξιολόγησαν θετικά τις πρώτες προσπάθειές της.
Η επόμενη φάση είναι η δέσμευση του Συμβουλίου Κορυφής για την προώθηση ενός ισχυρού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. «Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε. και προτείνουμε την αύξηση του ρόλου της οικονομικής επιτήρησης και τον καθορισμό της στρατηγικής ανάπτυξης της Ε.Ε. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και συμπλήρωση του υπάρχοντος πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και να ενισχυθεί η δυνατότητά της να δρά σε περιόδους κρίσεως… Καλούμε τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου να θεσπίσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από τα κράτη μέλη, την εκ περιτροπής προεδρία και την ΕΚΤ ώστε να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο, πριν από το τέλος του χρόνου, τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου, διερευνώντας όλες τις εναλλακτικές για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου».
Κάλιο αργά, παρά ποτέ. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα όταν οι συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν το πάνω χέρι στην Ευρώπη και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, τη Γερμανία. Είπαμε ο αγώνας είναι πανευρωπαϊκός…

Δεν υπάρχουν σχόλια: