8 Μαρ 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Νομισματική, οικονομική, πολιτική Ένωση : αυτή είναι η κλιμάκωση ισχύος της Ευρώπης, όσο κι αν αγκομαχάει η ατμομηχανή της η Γερμανία!

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας (Μέρκελ – Σαρκοζί – Ευρώπη) γράφαμε ότι : «Η κρίση έκανε ξανά επίκαιρη τη συζήτηση για «περισσότερη ένωση», καταρχήν οικονομική, στην Ευρώπη. Άλλαξαν μυαλά οι συντηρητικοί ; έτσι φαίνεται. Από αισθήματα αλληλεγγύης προς το νότο ; όχι. Αιτία είναι το ευρώ. Αν δεν τα καταφέρει ο νότος, θα καταρρεύσει το ευρώ και μαζί του και ο βορράς. Αυτό είναι το πρόβλημα της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Ο χρόνος και η ζωή δικαιώνουν τον Ζακ Ντελόρ και τους σοσιαλιστές. Επιβάλλουν στους συντηρητικούς να αντιληφθούν ότι το κοινό νόμισμα και η ενιαία αγορά, χωρίς κοινή οικονομική πολιτική δεν μπορεί να θωρακίσει αποτελεσματικά την ΕΕ απέναντι στους ανταγωνιστές και τους διεθνείς κερδοσκόπους. Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα!».

Οι πρόσφατες συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους δύο ηγέτες δημιούργησαν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική καμπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κρίση της Ελλάδας δείχνει να μετατρέπεται σε ευκαιρία για περισσότερη ένωση, κατ΄ αρχήν οικονομική. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί, μετά τις συναντήσεις τους με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Όλι Ρεν, οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ).

Νομισματική, οικονομική, πολιτική Ένωση : αυτή είναι η κλιμάκωση ισχύος της Ευρώπης, όσο κι αν αγκομαχάει η ατμομηχανή της η Γερμανία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: