26 Ιαν 2010

Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Άρθρο του Καθηγητή Γρηγόρη Καλφέλη στα ΝΕΑ

Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα πετύχει μόνο αν συλλάβει τους πολλούς αδιάντροπους φοροφυγάδες, γιατί διαφορετικά το δημόσιο χρέος δεν θα μειωθεί και θα έχουμε απίστευτες κοινωνικές εκρήξεις από αυτούς που πληρώνουν φόρους και γίνονται συνεχώς φτωχότεροι!
Από όλα τα καταιγιστικά δημοσιεύματα που λοιδορούν τη χώρα μας για την άθλια οικονομική της κατάσταση θα ξεχωρίσω ένα άρθρο της πιο επικριτικής εφημερίδας, δηλαδή των «Financial Τimes».

Και αυτό θα το κάνω, γιατί η προσέγγιση αυτή παρουσιάζει την παρανοϊκή αντιφατικότητα της οικονομίας μας και θέτει παράλληλα ορισμένα γενικότερα ζητήματα, αν λ.χ. η Ελλάδα είναι πιο πετυχημένη ή ευτυχισμένη χώρα από την ατμομηχανή της Ευρώπης, που είναι πανθομολογούμενα η Γερμανία!

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω, ότι θα καταλάβουμε την πραγματικότητά μας και θα εκμεταλλευθούμε θετικά την κρίση, ώστε να εγκαταλείψουμε επιτέλους την εικονικότητα και τις λεκτικές φανφάρες και να αλλάξουμε ορισμένα απίθανα και ακατανόητα πράγματα που υπάρχουν στον τόπο μας.

Έτσι, το παραπάνω περίεργο άρθρο αντανακλά μια έρευνα που έγινε από μελετητές της κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας, της Deutsche Βank, και υποστηρίζει ότι χώρες σαν την Ελλάδα, με πολύ «μαύρη οικονομία», τα πάνε πολύ καλύτερα σε περιόδους υφέσεων, γιατί προσφέρουν μέσα από την παραοικονομία κρυφές εναλλακτικές λύσεις στην ανεργία και τη φτώχεια (Financial Τimes, «Βig shadow economies shore up countries in recession», 28/12/2009)!

Υπ΄ αυτήν την έννοια προσδιορίζεται ότι στον περίφημο ελλαδικό παράδεισο, όπου γίνονται άπειρες χρηματικές συναλλαγές που δεν φορολογούνται ποτέ (από σικάτους ιδιοκτήτες νυκτερινών clubs ή από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους) ή όπου παρατηρείται ασύλληπτη φοροδιαφυγή (από μεγαλογιατρούς, δικηγόρους ή φροντιστηριάρχες που δηλώνουν 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ενώ έχουν χλιδάτα σκάφη στις μαρίνες της Αθήνας), σε αυτόν λοιπόν τον ελλαδικό παράδεισο είχαμε οικονομική συρρίκνωση το 2009 μόνο κατά 1%, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά 4%!

Και μάλιστα οι Γερμανοί ερευνητές αναρωτιούνται αν η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των πιο «πετυχημένων χωρών», όπως είναι η Ελλάδα, ή αν θα πρέπει να υιοθετήσει το παράδειγμα των πιο ενάρετων πληθυσμών, όπως είναι οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί.

Όλες αυτές οι καταγραφές- που είναι τραγικά και απαράδεκτα αληθινές- υποδηλώνουν βασικά το εξής ακατανόητο γεγονός:

Ενώ, δηλαδή, τα ατομικά υπαρξιακά δεδομένα του μέσου Έλληνα είναι ακόμη πιο υψηλά (σε σχέση τουλάχιστον με τους άλλους Ευρωπαίους), από την άλλη μεριά υπάρχει ένα πλήρως χρεοκοπημένο κράτος, γιατί μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν φόρους, ενώ όλοι οι άλλοι κατά το διεφθαρμένο πολιτισμικό πρότυπο του Νεοέλληνα (ή του «εξυπνάκια Ελληνάρα») δεν πληρώνουν τίποτε!

Και υπ΄ αυτήν την έννοια, ενώ υπάρχει μια διευρυνόμενη φτώχεια στην ελληνική κοινωνία, λόγω της ανελέητης οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που ευνοούσε τους πολύ λίγους, εντούτοις ακόμη και το μέγεθος της φτώχειας στην ελληνική πραγματικότητα είναι πολύ πιο σχετικοποιημένο. Εμείς λ.χ, και ευτυχώς, δεν έχουμε ακόμη το απάνθρωπο μέγεθος που μας λέει ο Ιγνάσιο Ραμονέ, όπου στην «πολιτισμένη» Γαλλία, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του 2008, 800.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να καταφύγουν για τροφή(!) σε οργανισμούς που συνεργάζονται με τράπεζες τροφίμων (Ιγνάσιο Ραμονέ, «Το απόλυτο χάος»)!

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα με τα παραπάνω απεχθή χαρακτηριστικά να θεωρείται επιτυχημένο κρατικό πρότυπο, γιατί δεν προσφέρει σχεδόν τίποτε στον πολίτη (από άποψη δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ).

Επομένως, αν θέλει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να πετύχει θα πρέπει να «συλλάβει» επειγόντως αυτόν τον απίστευτο μαύρο πλούτο, γιατί μόνο έτσι θα μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Επιπλέον, είναι αδύνατον από τη μια μεριά να υπάρχουν προκλητικοί φοροφυγάδες (ιδίως στην Αθήνα) που αγοράζουν πολυτελή τζιπ ή έχουν επαύλεις στα βόρεια προάστια και δεν πληρώνουν τίποτε σε φόρους και από την άλλη να υπάρχουν τα μόνιμα θύματα της δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τους οποίους το κράτος αρμέγει τα πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: