24 Ιαν 2010

ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ : ΚΟΣΤΟΣ – ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ

Με το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης, εισοδήματα 16,096 δισ. ευρώ ξέφυγαν πέρυσι από τη φορολογία με βάση την κλίμακα, με αντίστοιχα οφέλη για τους υπαγόμενους στο καθεστώς αυτό φορολογουμένους.
20 περιπτώσεις αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων από αποδοχές και επιδόματα, καταργούνται αναδρομικά από τις αρχές του 2010. Επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, αποδοχές βουλευτών και δικαστικών, νομαρχών και δημάρχων, αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών, συμβόλαια ποδοσφαιριστών, υπερωρίες γιατρών και χορηγίες προς εθνικές ομάδες αποτελούν μόνο ορισμένες από τις περιπτώσεις που φορολογούνταν μέχρι και σήμερα αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως και 20%, προκαλώντας αιμορραγία στα έσοδα του Δημοσίου.

Από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και μεγάλων κατηγοριών φοροαπαλλαγών, την οποία επίσης έχει προαναγγείλει το υπουργείο οικονομικών, τα έσοδα του Δημοσίου θα αυξηθούν φέτος κατά 900 εκατ. Ευρώ, επιβαρύνοντας αντίστοιχα όσους μέχρι σήμερα ωφελούνταν από τις σχετικές διατάξεις.

Το μέγεθος της ωφέλειας για όσους φορολογούνται με αυτόν τον τρόπο φαίνεται από τα εξής παραδείγματα :
Ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος ανανέωσε φέτος το συμβόλαιό του λαμβάνοντας 500.000 ευρώ με την αυτοτελή φορολόγηση, συνολικά οφείλει στην Εφορία 100.000 ευρώ. Αν το εισόδημα αυτό όμως φορολογούνταν με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών, ο συνολικός φόρος θα έφτανε τα 198.665 ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο, έναντι της μέχρι σήμερα επιβάρυνσης.

Ανάλογες επιβαρύνσεις έρχονται και στη φορολόγηση εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, των οποίων το 50% των επιδομάτων φορολογούνταν μέχρι σήμερα με συντελεστή 15% και το υπόλοιπο με βάση την κλίμακα. Έτσι, ένας τελωνειακός υπάλληλος, με μισθό 1.200 ευρώ και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα όφειλε στην Εφορία 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν με βάση την κλίμακα και οδηγούσαν σε φόρο 4.234 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9.800 (700 το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) οδηγούσε σε φόρο 1.470 ευρώ. Αν το σύνολο του εισοδήματος φορολογούνταν με βάση την κλίμακα ο φόρος θα ήταν 7.716 ευρώ ή 2.012 ευρώ περισσότερα.

Με την αυτοτελή φορολόγηση οι μισθωτοί φορολογήθηκαν για εισοδήματα 4,388 δισ. ευρώ και ακολουθούν έμποροι- βιοτέχνες και επιτηδευματίες με 3,340 δισ. ευρώ.

Όλες οι παραπάνω αμοιβές - με εξαίρεση τόκους καταθέσεων και αποζημιώσεις απόλυσης που επίσης φορολογούνται αυτοτελώς και θα συνεχίσουν να φορολογούνται με ειδικό τρόπο - θα μπαίνουν πλέον στην κλίμακα, που σημαίνει πως θα επιβαρύνονται ανάλογα με το ύψος των συνολικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, με συντελεστές έως και 40%.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, το οποίο είναι το πιο άδικο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προήλθε από μια πελατειακή αντίληψη και συμπεριφορά της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας προς ισχυρές κοινωνικές ομάδες πίεσης, οι οποίες συγκυριακά ήταν χρήσιμες για την διατήρηση ή και την κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας. Η πελατειακή αυτή αντίληψη εξυπηρετούσε συγκυριακά την πολιτική εξουσία, έβλαπτε όμως άμεσα και μακροπρόθεσμα τη χώρα και τους πολίτες της, συσσωρεύοντας ελλείμματα και χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: