16 Ιαν 2010

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα «άλλο μοντέλο διακυβέρνησης», περιφερειακά αποκεντρωμένο και συμμετοχικό, στο οποίο οι πολίτες των τοπικών και περιφερειακών κοινωνιών παίρνουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια, αποτελεί το κείμενο αρχών για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το σχέδιο «Καλλικράτης». Το κείμενο δημόσιας διαβούλευσης ξεκινάει την υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσής της κυβέρνησης για μια νέα ριζική τομή στη διοικητική/αυτοδιοικητική διάρθρωση της χώρας.

Το περιφερειακά και τοπικά αποκεντρωμένο μοντέλο διακυβέρνησης στόχο έχει να υπηρετήσει το «άλλο μοντέλο ανάπτυξης», την Πράσινη Ανάπτυξη, στην οποία η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχουν πολύ σημαντικό, καθοριστικό, ρόλο.
Εκλεγμένοι περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια, νέοι ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι δήμοι, πολίτες ενεργοί – συμμέτοχοι στις αποφάσεις που τους αφορούν, θα οδηγήσουν την ελληνική περιφέρεια σε ένα νέο πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου της αυτοδιοίκησης είναι κατ΄ αρχήν αποδοχή, με επιφυλάξεις ως προς τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τους αναγκαίους πόρους και τη χωροταξία, θέματα για τα οποία θα ακολουθήσουν νέα στάδια διαβούλευσης μετά τη λήξη αυτού επί των αρχών.
Στη Θεσσαλονίκη κατατίθενται ήδη οι πρώτοι προβληματισμοί, για το εάν η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι Δήμος ή Περιφέρεια και αν τα όριά της θα πρέπει να είναι αυτά του πολεοδομικού συγκροτήματος, του νομού ή ευρύτερα. Οι προβληματισμοί αυτοί είναι απόλυτα δικαιολογημένοι και θετικοί.
Σε ότι αφορά όμως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις διαχεόμενες πληροφορίες για τους προβληματισμούς τους, θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι αυτά είναι που πρωτοστάτησαν στην ιδεολογική και πολιτική μάχη ώστε να ηγεμονεύσει η άποψη για Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη. Είναι οι δήμαρχοι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έδωσαν αυτοδιοικητικές και πολιτικές μάχες για να περάσει στις αποφάσεις των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, στη συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων, στο προεκλογικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τελικά στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση η σαφής δέσμευση ότι «στο επίπεδο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα θεσμοθετηθεί και η κρίσιμη για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση».
Τα προβεβλημένα αυτά στελέχη είναι που συνέβαλαν καθοριστικά στο να δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές κλίμα ομοφωνίας στην Προγραμματική Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, στην απόφαση του οποίου περιλαμβάνεται και η σαφής αναφορά : «Περιφερειακή Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, με αιρετό Πρόεδρο και άμεσα εκλεγόμενο αιρετό συμβούλιο, η οποία υποδιαιρείται σε αποκεντρωμένα μητροπολιτικά διαμερίσματα. Συμμετοχή στις αποφάσεις των τοπικών εταίρων, των ενεργών πολιτών του κινήματος της Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Με αυτή την ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική «προίκα» πηγαίνει η Θεσσαλονίκη στο ιστορικό ραντεβού της με τον «Καλλικράτη» και όσοι τρέφουν κρυφές ελπίδες ότι τελικά θα το χάσει, μάλλον θα απογοητευτούν. Γιατί οι Θεσσαλονικείς σε συντριπτικό ποσοστό θέλουν να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια και να πάνε επιτέλους μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: