19 Ιαν 2010

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ 100 ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ρήξεις θέλουμε να κάνουμε εμείς, λέει η κυβέρνηση, να δώσουμε δίκαιες λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, όχι μερεμέτια και πελατειακές μικροδιευθετήσεις που διαιαωνίζουν τα προβλήματα. Ήδη έχουμε λάβει άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών και ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα διάλογο για τα θέματα που τους αφορούν.
«Μέσα σε μόλις 100 μέρες, προχωρήσαμε σε άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών. Προχωρήσαμε:
- Στην ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας και τις αλλαγές στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».
- Στην αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7% σε 11%.
- Στην αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και έπεται, μέσα στο χρόνο, τον Ιούνιο, επόμενη αύξηση 20 ευρώ.
- Στην ένταξη των αγροτών στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
- Τακτοποιήσαμε χρονίζουσες εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ και του προγράμματος «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» από το 2004.
- Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα καταβληθούν όλες οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες, οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του μητρώου των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Οκτώβριο του 2009 είχε ολοκληρωθεί μόλις το 28% αυτής της ψηφιοποίησης, αν και έπρεπε είχε γίνει μέχρι το 2008. Σήμερα βρισκόμαστε στο 82% και μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί.
Πέρα από μέτρα ανακούφισης όμως, οι αγρότες απαιτούν διαρθρωτικές αλλαγές, δομικές λύσεις στα προβλήματά τους.
1. Δεν μπορεί να προχωρήσει η αγροτική παραγωγή, δεν μπορεί να αποκτήσει προοπτική ο επαγγελματίας αγρότης εάν δεν υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές.
- Η αγροτική παραγωγή, το αγροτικό εισόδημα έχει τις ιδιαιτερότητές του, έχει τις χρόνιες παθογένειες. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι γινόταν τόσα χρόνια με κάποια αποσπασματικά μέτρα και πολλές φορές στο όριο της νομιμότητας, έτσι ώστε να δημιουργούμε μια ψευδή κατάσταση ευημερίας στους Έλληνες αγρότες. Εμείς, όμως, ξεκινάμε και θέλουμε ριζικές αλλαγές και ανατροπές.
2. Αντιμετωπίζουμε το αγροτικό ζήτημα συνολικά. Είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία. Χρειάζεται ανοιχτός διάλογος με όλες τις παραγωγικές τάξεις. Ήδη ομάδες εργασίας, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επεξεργάζονται τους οκτώ προτεινόμενους βασικούς άξονες, όπου θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και στην εμπορία. Στις 25 και στις 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, κορυφώνεται αυτός ο ανοιχτός, διευρυμένος διάλογος, σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αλλά και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να καταλήξουμε σε βασικές πολιτικές που θα εφαρμόσουμε σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα.
Κάνουμε δουλειά ουσίας. Θέλουμε να εξυγιάνουμε όλη την αγροτική παραγωγή. Να πείσουμε τους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.
- Είμαστε σίγουροι ότι οι αγρότες -με τους οποίους ούτως ή άλλως είμαστε σε επαφή- θα αντιληφθούν ότι το να κλείνουμε τους δρόμους, δεν είναι μέσον αγώνα, αλλά θα υπάρχουν και ουσιαστικά μέτρα υπέρ τους, έτσι ώστε να πειστούν για να σταματήσουν αυτές οι κινητοποιήσεις. Να μην υπάρχει ανάγκη να προβαίνουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις».
Υπάρχουν δημιουργικές και καταστροφικές συγκρούσεις. Ελπίζουμε πως κυβέρνηση και αγροτικό κίνημα βρίσκονται στην πρώτη φάση.

1 σχόλιο:

Jack είπε...

Υπήρχει έτσι κι αλλιώς μπλέξιμο στις φάσεις. Άλλα λέει ο ένας κι άλλα ακούει ο άλλος. Διάλογος κωφών; Πολιτικές σκοπιμότητες; Όχι "κανείς"... αλλά όλοι γνωρίζουν. Μάλλον και τα δύο.
Λύση και θεραπεία, η ειλικρίνεια και η χρήση της γλώσσας της αλήθειας. Η ρημάδα όμως είναι επικίνδυνη και πολλές φορές δεν συμφέρει.
Ευχή και ελπίδα ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνει ειλικρινής και αληθινός διάλογος.
Όποιοι είναι σίγουροι ότι θα γίνει να σηκώσουν το χέρι τους.
Αλλά που ξέρεις ... κάποτε μπορεί να επιβεβαιωθούν και οι αισιόδοξοι.