24 Νοε 2009

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Η ΚΟΥΝΕΒΑ και ΤΟ ΚΚΕ

Τι μπορεί να συνδέει το τείχος του Βερολίνου, το Πολυτεχνείο και την Κούνεβα με το ΚΚΕ ; Ο αυταρχισμός.

Τα είκοσι χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου γιόρταζε η παγκόσμια κοινότητα πρόσφατα, αλλά το ΚΚΕ θρηνούσε την απώλεια της «λαϊκής εξουσίας», στην οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα να υψώνει τείχη για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του καπιταλισμού. Η οπτική του ΚΚΕ «αγνοεί» το γεγονός ότι το τείχος ήταν ένα θανάσιμο εμπόδιο για τους «μέσα», ώστε να μη μπορούν να βγούν έξω. Μάλιστα παρόλη την αυστηρή φύλαξη, πολλοί «ανατολικοί» έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν από το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς της «λαϊκής εξουσίας».

Το Πολυτεχνείο ανέδειξε μια σημαντική πτυχή της ελληνικής ιδιαιτερότητας : το αδούλωτο πνεύμα. Η φοιτητική νεολαία δεν άντεξε τους περιορισμούς και τον αυταρχισμό της στρατιωτικής χούντας, την αντιμετώπισε με σθένος και πρόσφερε το αίμα της για να απαλλαγεί η χώρα από το καθεστώς. Το ΚΚΕ βλέπει και σήμερα τις ίδιες συνθήκες, το ίδιο καθεστώς, τις ίδιες αγωνιστικές ανάγκες. Ο εχθρός προς τον οποίο κηρύσσει τον πόλεμο είναι ο καπιταλισμός, εγχώριος και παγκόσμιος. Γι΄ αυτό «απαγορεύει» την έναρξη του διαλόγου μεταξύ του κράτους και των ενδιαφερομένων, κοινωνικών εταίρων, για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού. Χαρακτηρίζει «συκέ» τον διάλογο μεταξύ ομοϊδεατών κυβερνητικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Θεωρεί βέβαιο ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Εξ΄ ου και ο πόλεμος…

Τι σχέση έχει η Κούνεβα με όλα αυτά ; Ο καθηγητής κ. Καλφέλης στο άρθρο του υποστηρίζει ότι «με την πρόσφατη συνέντευξή της η Κούνεβα στέλνει και ένα αποστομωτικό («καντιανό») μήνυμα ειρήνης κατά της αισχρής βίας των κουκουλοφόρων που δήθεν την υπερασπίζονται : ό,τι δεν μπορείς να φτιάξεις σε αυτό τον κόσμο -λέει- δεν πρέπει να το καταστρέφεις! Απέναντι στη βία πρέπει να αντιπαραθέτουμε τον λόγο!».

Γιατί ο «λόγος» του ΚΚΕ συχνά τώρα τελευταία γίνεται βία παρά λόγος ; Τι ανησυχεί άραγε το ΚΚΕ ; Μήπως βρεθεί λύση στο Ασφαλιστικό ; Μήπως συμφωνήσουν κράτος και κοινωνικοί εταίροι και διασφαλιστούν οι συντάξεις των εργαζομένων ; Μήπως τελικά οι σοσιαλδημοκράτες σώσουν τον καπιταλισμό και για μια ακόμη φορά εμποδίσουν την άνοδο της «λαϊκής εξουσίας» ;
Οι ανησυχίες και οι φόβοι του ΚΚΕ είναι αβάσιμοι όπως συνήθως. Τον καπιταλισμό τον «έσωσε» η ίδια η «λαϊκή εξουσία» της Σοβιετικής Ένωσης, που κατέρρευσε κάτω από τη λαϊκή οργή για την οικονομική και κοινωνική κατάντια που επέφερε.

Τη μείωση του εκλογικού ποσοστού του το ΚΚΕ την οφείλει στον αυταρχισμό που εκπέμπει με το λόγο, τις θέσεις και την πράξη του. Ο Στάλιν, το κόμμα και το ΠΑΜΕ ας είναι καλά !

Δεν υπάρχουν σχόλια: