18 Οκτ 2009

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ : ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Το κρίσιμο ραντεβού του Πλανήτη Γη με την Ιστορία είναι στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβρη του 2009, στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Δυστυχώς όμως, αντιμετωπίζουμε ήδη το φάσμα της αποτυχίας, αφού στην Μπανγκόκ αναδείχθηκε η αδυναμία των ανεπτυγμένων χωρών να προχωρήσουν σε ουσιαστικές δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών και να στηρίξουν οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα, τονίζει ότι τα ανεπτυγμένα κράτη του πλανήτη έχουν ευθύνη και υποχρέωση να δεσμευθούν για τη μείωση των εκπομπών τους κατά 40% έως το 2020 και να παρέχουν σημαντική οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να ανταποκριθούν και αυτές στο κέλευσμα μείωσης των εκπομπών.
Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής δεν είναι μόνο παγκόσμιο θέμα, είναι και εθνικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του WWF Ελλάς, «Το αύριο της Ελλάδας : επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον», που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, προβλέπονται ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πρόβλεψη για την Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050.
Αν θέλουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την «εθνική μας τύφλωση», την πατριδοκαπηλεία και την προγονολατρία, πρέπει να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε ένα δρόμο αισιοδοξίας και ανάτασης, με πρώτο σε ιεράρχηση εθνικό θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εδώ δεν εννοούμε να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα εθνικά θέματα, όπως ίσως βιαστούν να συμπεράνουν οι επαγγελματίες εθνικόφρονες.
Ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο, που συνοδεύεται από ένα ρεαλιστικό σχέδιο με άμεσα μέτρα πολιτικής, είναι το όραμα που προέβαλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για ένα «Άλλο Μοντέλο Ανάπτυξης», την Πράσινη Ανάπτυξη, συνδυασμένο με ένα «Άλλο Μοντέλο Διακυβέρνησης», Περιφερειακά Αποκεντρωμένο – Συμμετοχικό, και ένα Νέο Κοινωνικό Κράτος Συνοχής και Αλληλεγγύης, στην υπηρεσία του Πολίτη.
Αυτή είναι η πραγματική διάσταση της μεγάλης εμπιστοσύνης που έδειξαν οι Έλληνες πολίτες στον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υποβάθμισή της από κέντρα που έχουν συμφέρον γι΄ αυτό.
Το οραματικό στοιχείο της πολιτικής δεν μπορεί να το συντηρήσει από μόνη της η άσκηση της εξουσίας. Πρέπει να υπάρχει ένα ρωμαλέο κίνημα που θα κινητοποιείται, θα απαιτεί και θα δημιουργεί τον αναγκαίο συσχετισμό δυνάμεων ώστε να γίνεται ο ΛΟΓΟΣ ΠΡΑΞΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: