15 Οκτ 2009

ΚΙΝΑ : Ο ΝΕΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Η περίπτωση της Κίνας είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να τους πετύχει ένα σύστημα που βασίζεται στη δικτατορία του κόμματος, στο οικονομικό, στο πολιτικό και στο ιδεολογικό επίπεδο. Ένδειξη της αίσθησης ισχύος που αποπνέει η ελίτ ενός τέτοιου συστήματος, είναι η αλαζονεία των εκπροσώπων του σε ορισμένες περιστάσεις, όπως πρόσφατα στο Παγκόσμιο Πολιτικό Φόρουμ.

Το Παγκόσμιο Πολιτικό Φόρουμ (WΡF), είναι ένα ίδρυμα που χρηματοδοτείται από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Σε σεμινάριο για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους, που οργανώθηκε στις 9 και 10 Οκτωβρίου στην Ιταλία, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης και του κόσμου. Οι Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι τα έβλεπαν απαισιόδοξα, οι Κινέζοι αντίθετα πολύ αισιόδοξα : «η Ευρώπη είναι θύμα των φόβων της και της υπεράσπισης των προνομίων της» είπε ο Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα. «Καυχιόμαστε για τα καλά που κάναμε τα τελευταία 50 χρόνια και δεν ασχολούμαστε με το τι θα κάνουμε τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε ο Φελίπε Γκονζάλες.
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ήταν ο Ου Τζιανμίν, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Διαχείρισης της Κίνας. «Πιστεύουμε ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο», δήλωσε. «Αν ο 19ος αιώνας ήταν ο αιώνας της Ευρώπης και ο 20ός ήταν ο αιώνας της Αμερικής, ο 21ος θα έχει νέους πρωταγωνιστές. Και οι Ευρωπαίοι, αν δεν θέλουν να έχουν δυσκολίες, πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Ας το καταλάβουν : δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Κίνα!».
Η Κίνα θα διαθέσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την παγκόσμια επέκταση του πρακτορείου Νέα Κίνα, του τηλεοπτικού καναλιού CCΤV και του ραδιοφωνικού σταθμού CRΙ. Κι αυτό, σε μια στιγμή που τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο διέρχονται κρίση που απειλεί ακόμη και την επιβίωσή τους, Στο συνέδριο, που εγκαινίασε ο πρόεδρος Χου Τζιντάο έχοντας δίπλα του τον Ρούπερτ Μέρντοκ, κανείς από τους ομιλητές δεν τόλμησε να μιλήσει για την ελευθερία της έκφρασης. Το θέμα ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, εκτός νέας πραγματικότητας.

Συμπέρασμα : ο αυταρχικός γίγαντας δείχνει τα δόντια του. Η Κίνα δια του αντιπροσώπου της προκαλεί τους Ευρωπαίους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Μια χώρα χωρίς συνδικαλισμό, εργατικά δικαιώματα, ωράριο, ελευθερία έκφρασης, δημοκρατία και όλα όσα αυτή προσφέρει στους πολίτες της, προκαλεί αυτάρεσκα τους Ευρωπαίους : «δεν μπορείτε να μας ανταγωνιστείτε»!

Τολμώ να ρωτήσω το ΚΚΕ, «άσχετα αν δεν συμφωνώ σε όλα μαζί του», τι λέει άραγε για την Κίνα ; Κάτι ανάλογο με εκείνο που είπε για τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν ; Γιατί το «κόλπο» που εφάρμοσε, στο πλαίσιο της απόφασης του πρόσφατου Συνεδρίου του, για να αποδώσει τιμές στο σταλινισμό, ήταν οι οικονομικές επιδόσεις του καθεστώτος. Αφού ο Στάλιν τα πήγε καλά στην οικονομική ανάπτυξη, τα άλλα όλα μπορούν να ξεχαστούν! Το ίδιο όμως δεν κάνει και η «ρεβιοζιονιστική» Κίνα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: