7 Οκτ 2009

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Όραμα, Σχέδιο, Πρόγραμμα. Τρεις λέξεις, με τη σημασία της η κάθε μια, αλλά που η σωστή σειρά πολλαπλασιάζει τη σημασία τους. Τρεις λέξεις που στην οικονομία είναι συνηθισμένες και απαραίτητες, αλλά στη ζωή των ανθρώπων και στην πολιτική δίνουν πραγματικό νόημα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην πολιτική του πορεία, διαμόρφωσε ένα όραμα για την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο λίγο πράγματι διάστημα της ηγεσίας του στο ΠΑΣΟΚ προσπάθησε σκληρά να συγκροτήσει ένα συνεκτικό σχέδιο, με το οποίο θα επιδιώξει το όραμά του, το πρόβαλε στους πολίτες και τώρα που εκείνοι τον τοποθέτησαν στην ηγεσία της χώρας, ξεδιπλώνει το πρόγραμμα υλοποίησής του.

Από τα πρώτα βήματα του νέου πρωθυπουργού γίνεται φανερό ότι κάθε ενέργειά του γίνεται στο φόντο των τριών λέξεων, όραμα – σχέδιο – πρόγραμμα, με τη σειρά που πρέπει και την πολλαπλασιαστική σημασία που αυτή τους δίνει.

Καταλύτες της αλλαγής, αντιεξουσιαστές στην εξουσία όχι απολογητές της εξουσίας. Μεγάλες κουβέντες για τον πανίσχυρο ηγέτη του ελληνικού πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος εξουσίας ! Και τι ήταν αυτό πάλι με τον συνήγορο του πολίτη να τα λέει στους επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στην πρώτη μετά την ορκωμοσία συνεδρίασή τους ; Πρωτόγνωρα πράγματα. Αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος για όλους, ακόμα και για την ίδια την κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας !

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει στην Ελλάδα αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, επί μια τετραετία, με αυτή τη σειρά και με αυτή τη συνέπεια η εκδίπλωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ; που μπορούμε να φτάσουμε ; τι μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί ;

Η πολιτική πρώτ’ απόλα είναι διαπαιδαγώγηση των πολιτών από την πολιτική τους ηγεσία. Οι Έλληνες είναι πολίτες δύσκολοι, με μεγάλο βαθμό πολιτικής αποξένωσης, κυνικοί. Από την άλλη είναι δεκτικοί στο παράδειγμα και έχουν φιλότιμο. Η ελληνική ευρηματικότητα, υπό την κατάλληλη πολιτική ηγεσία, μπορεί να στραφεί προς δημιουργικές και παραγωγικές κατευθύνσεις, να ξεφύγει από όλες εκείνες τις δραστηριότητες αποφυγής ευθυνών και υποχρεώσεων.

Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα μπορεί να βρει το δρόμο της μέσα στη θύελλα της παγκόσμιας κρίσης και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Θα τα καταφέρει; Ποιός ξέρει! Αξίζει όμως η προσπάθεια. Η πολιτική επανέρχεται στο προσκήνιο και ίσως μαζί της ο Έλληνας Πολίτης.

1 σχόλιο:

Jack είπε...

Μπορεί βέβαια να μην έχουμε φτάσει στα αντίστοιχα στάδια (χρονικά), ωστόσο για να συμπληρωθεί το τρίπτυχο Όραμα, Σχέδιο, Πρόγραμμα, θα πρέπει να το συμπληρώσουμε και με τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν ένα πλήρες σχέδιο διοίκηση business plan. Δηλαδή Διεύθυνση, Υλοποίηση, Έλεγχος.
Το πρώτο τρίπτυχο είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας. Δηλαδή έχουμε το όραμα που το έχει ενστερνιστεί ο ελληνικός λαός (γι αυτό έδωσε και τη κορυφαία παντοδυναμία σε αυτόν που το πρότεινε, τον Γ. Παπανδρέου), έχει προταθεί το σχέδιο για την υλοποίησή του καθώς και το πρόγραμμα (το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ) πάνω στο οποίο οι πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την εκτίναξή του από το τέλμα και τον πάτο της απαξίωσης και της μιζέριας που τους είχε καταδικάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Εκείνο όμως που θα αποβεί καθοριστικό για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι τα υπόλοιπα τρία.
Διεύθυνση : Αξιόπιστη εφαρμογή του προγράμματος, από τους κατάλληλους ανθρώπους (έχουν περιγραφεί με αρκετή σαφήνεια για αξιοκρατία με διαφανείς διαδικασίες κλπ).
Υλοποίηση : Εφαρμογή των προτάσεων και των δεσμεύσεων του προγράμματος αλλά και όσων έχουν εξαγγελθεί δια στόματος πρωθυπουργού, με τρόπο σαφή, κατανοητό και με την εφαρμογή μεθόδων διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών.
Έλεγχος : Το τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σπουδαίο, αλλά αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί το σπουδαιότερο είναι η εφαρμογή του ελέγχου για τις λειτουργίες και τα πρόσωπα, συλλογικά και εξατομικευμένα σ’ αυτούς που έχουν αναλάβει το βαρύ έργο της υλοποίησης αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος. Απόλυτη δηλαδή εφαρμογή της λογοδοσίας για όλα και για όλους.
Έτσι θα γίνουμε και πιστευτοί !!!

Είπαμε η πολιτική πρώτα απ’ όλα είναι διαπαιδαγώγηση των πολιτών από την πολιτική τους ηγεσία, δια μέσου των λόγων αλλά προπάντων των πράξεών τους !!!