5 Σεπ 2009

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Ή ΛΥΤΡΩΣΗΣ ;

Η προκήρυξη εθνικών εκλογών είναι πράξη ευθύνης ή λύτρωσης ; Απόπειρα απόδρασης από μια οδυνηρή πραγματικότητα ;
Οδυνηρή για τον πολίτη και τη χώρα, αφού η οικονομία, η παιδεία, η υγεία, τα δημόσια οικονομικά, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, όλα τα θέματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο.
Οδυνηρή για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ήταν 4,5 μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ και στις πρώτες δημοσκοπήσεις στο τέλος του καλοκαιριού, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, έφτασε να είναι τρίτος στην «καταλληλότητα» πίσω και από τον «κανένα»!
Οδυνηρή, γιατί ο προϋπολογισμός του 2010 που έπρεπε να καταθέσει στη βουλή, θα μια ακόμη δηλητηριώδης δόση για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας.

Πράξη ευθύνης ή λύτρωσης ;
Λύτρωση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του από ένα «κακό όνειρο» στο οποίο όλα πήγαιναν προς το χειρότερο.
Λύτρωση της οικονομίας και της κοινωνίας από τη χειρότερη διακυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος στη μεταπολίτευση, συνδυασμένη με τη χειρότερη κρίση που πέρασε η παγκόσμια οικονομία, από τη μεγάλη ύφεση του 1930. Δύο κρίσεις ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με την πλήρη αδυναμία λήψης αποτελεσματικών πολιτικών μέτρων αντιμετώπισης και διαμόρφωσης σχεδίου εξόδου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ποιες ήταν οι πιθανές εξελίξεις ;
Πρώτο, να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, μέχρι «τελικής πτώσης», δηλαδή τη χρεοκοπία της χώρας, με όλα τα επακόλουθα.
Δεύτερο, να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της διεθνούς κρίσης και να διαμορφωθεί ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο εξόδου από αυτήν.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, ενώ προσπάθησαν, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την πτώση. Άλλα μέτρα έλαβαν, άλλα ανακοίνωσαν και δεν έλαβαν. Ως αποτέλεσμα έκαναν την πτώση πιο οδυνηρή και πιο γρήγορη. Μόνο χειρότερα μπορούσε να περιμένει κανείς. Τι έμενε ; η έξοδος, η φυγή, η λύτρωση.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση ; Το ΠΑΣΟΚ έχει δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες προτάσεις και έχει καταθέσει σχέδια νόμου για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, για ένα «άλλο μοντέλο ανάπτυξης», την πράσινη οικονομία, για την Παιδεία – Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία, που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία στη νέα εποχή της γνώσης, της πληροφορίας και της αειφορίας.

Γι΄ αυτό οι έλληνες πολίτες στρέφουν ξανά τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ. Ελπίζουν και απαιτούν από αυτό να αλλάξει τα πράγματα, να αλλάξει τη σημερινή φθίνουσα πορεία της χώρας. Θα μπορέσει ;
Πρώτη προϋπόθεση είναι η αυτοδυναμία και δεύτερη, το ίδιο σημαντική, η από μέρους του ειλικρινής υπέρβαση της «αυτοδύναμης λογικής». Η ειλικρινής επιδίωξη και επίτευξη της ευρύτερης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης σε μέτρα και πολιτικές που θα βγάλουν την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική από τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.

2 σχόλια:

Jack είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα !!!
Ήταν λύτρωση !!!
Λύτρωση όλων των Ελλήνων από μια παρέα που "δοκίμασε" να παίξει ένα παιχνίδι με λάθος ιδέες, λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο, με λάθος ανρθώπους αλλά προπάντων με λάθος στόχους.
Το έπαιξαν για τη δική τους ευχαρίστηση και ματαιοδοξία και όχι γι αυτούς οι οποίοι τους το έδωσαν.
Τους Έλληνες πολίτες.

MD είπε...

Η προσωπική κατάρευση του Καραμανλή και η κατάρευση της κυβέρνησης του δεν πρέπει να αφήσουμε να οδηγήσει και σε κατάρευση της χώρας. Χρέος του ΠΑΣΟΚ να ανανεώσει στην πράξη την πολιτική ζωή (ιδέες , προτάσεις , πρακτικές ,όραμα , ανθρωπινο δυναμικό )να αναδείξει τα δυναμικά κομάτια της κοινωνίας που θα συμβάλουν σε μία σύγχρονη προοδευτική διακυβέρνηση , που θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την βαθειά πολιτική κρίση που έχει περιπέσει.