16 Ιουλ 2009

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ «ΘΕΟΙ»

Ποιος είναι ο ρόλος του σύγχρονου σοσιαλιστικού κόμματος ; Του Προμηθέα ή της υποταγής στους σύγχρονους «θεούς» ;
Οι σύγχρονοι «θεοί», οι πολυεθνικοί γίγαντες που διαθέτουν τεχνογνωσία, πολιτική, οικονομική και επικοινωνιακή δύναμη, είναι εδώ. Πανίσχυροι, έτοιμοι να γράψουν από την αρχή τη νέα ιστορία των λαών της Ευρώπης και του κόσμου.
Πληροφορούμαστε τις μέρες αυτές για το μεγαλεπήβολο σχέδιο Desertec, το οποίο θα αξιοποιήσει τον ήλιο της Σαχάρας για να μεταφέρει φθηνή και καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη.
Οι ηλιακές ακτίνες θα συγκεντρώνονται από χιλιάδες κοίλα κάτοπτρα, θα μετατρέπονται σε ενέργεια, η οποία με ένα δίκτυο καλωδίων υψηλής τάσης θα μεταφέρεται στην Ευρώπη.
Οι βάσεις αυτού του σχεδίου τέθηκαν προχθές στο Μόναχο από μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν ενεργειακοί και οικονομικοί γίγαντες της Γηραιάς Ηπείρου. Δώδεκα εταιρείες- από τη γερμανική πολυεθνική Ζίμενς και τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού Εon και RWΕ μέχρι την Ντόιτσε Μπανκ και τον γερμανικό κολοσσό ασφαλίσεων Μιούνιχ Ρε - οι εκπρόσωποι των οποίων υπέγραψαν στο Μόναχο ένα σχετικό μνημόνιο.
Με την εφαρμογή του σχεδίου η Ευρώπη θα μπορούσε να καλύψει έως το 2025 το 15% των ενεργειακών αναγκών της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα πρώτα αποθέματα ενέργειας αναμένεται να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ το κόστος θα φτάσει τα 400 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο έχει θερμή πολιτική υποστήριξη, καθώς θετικά έχουν εκφραστεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ποιο ρόλο οραματιζόμαστε εμείς οι σοσιαλιστές για τη χώρα και το λαό μας, για την Ευρώπη, για τον Κόσμο ; ποιο ρόλο θέλουμε να παίξουμε εμείς; του Προμηθέα ή της υποταγής στους σύγχρονους «θεούς» ;
Ο Jeremy Rifkin μιλώντας στη Σοσιαλιστική Διεθνή διατύπωσε την άποψη ότι «η ενέργεια στα χέρια των ανθρώπων σημαίνει ότι κάθε μεμονωμένο κτίριο, γραφείο, σχολείο και κάθε κατασκευή πάνω στη γη μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρό σταθμό παραγωγής ενέργειας, φιλικό προς το περιβάλλον, που αιχμαλωτίζει την καθαρή ενέργεια».
Ο καθηγητής Rifkin ζήτησε από τους Σοσιαλιστές αρχηγούς να αναλάβουν άμεση δράση προκειμένου να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους δίνοντάς τους την ευκαιρία να παράξουν ενέργεια. Κάλεσε τους πολιτικούς να απελευθερώσουν τους ανθρώπους από την εξάρτησή τους από την παραγωγή και εμπορία της ελίτ ενέργειας.
«Ο καθηγητής Riffkin εισήγαγε την αντίληψη για συλλογική παραγωγή και κατανομή της ενέργειας που αγγίζει τις καρδιές μας», σχολίασε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γεώργιος Α. Παπανδρέου.
Αρκεί να επαναληφθεί άραγε στη σύγχρονη εποχή ο «μύθος του Προμηθέα» για να γίνει το σοσιαλιστικό όραμα σχέδιο - πρόγραμμα - πράξη ; Είναι μόνο θέμα ενέργειας ή είναι και ζήτημα εξουσίας ; Με άλλα λόγια «άλλο μοντέλο ανάπτυξης» ή και «άλλο μοντέλο διακυβέρνησης» ; Μοντέλο διακυβέρνησης περιφερειακά και τοπικά αποκεντρωμένο, όπου ο συμμετοχικός προγραμματισμός έχει κεντρική θέση ;

1 σχόλιο:

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Πολύ σωστή τοποθέτηση. Ακριβώς ίδια ήταν η θέση μας στην πρώτη εκδήλωση της νεοσύστατης ΜΚΟ μας για την ανάπτυξη της Ήπιας Τεχνολογίας.
http://lefkimmiwtes.blogspot.com/