14 Ιουν 2009

ΣΥΡΙΖΑ : ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ΄ Ο ΓΙΑΛΟΣ Ή ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ ;

Ο Α. Τσίπρας σε ότι αφορά στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών εκτιμά ότι : «Υπάρχει συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των δύο μεγάλων κομμάτων σε ψηφοφόρους ωστόσο αυτή η κρίση ταυτόχρονα έσωσε τον δικομματισμό». Είναι όμως έτσι ;

Από την εκτίμηση ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος (που μάλλον εννοεί ο Α.Τσίπρας ότι εκφράζεται με την πρωτοφανή αποχή) έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των δύο μεγάλων κομμάτων σε ψηφοφόρους, έως την διαπίστωση ότι (αυτή η κρίση ταυτόχρονα) έσωσε τον δικομματισμό, υπάρχει ένα λογικό άλμα. Για να ισχύει αυτό πρέπει να υποτεθεί ότι αν η αποχή ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, τα ποσοστά του δικομματισμού θα ήταν χαμηλότερα. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο ; Προφανώς όχι. Επρόκειτο για Ευρωεκλογές, όσο κι αν είχαν έντονα εθνικό χαρακτήρα. Δεν έμπαινε το δίλημμα άμεσης αλλαγής της κυβέρνησης, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για «δημοψήφισμα» και αυτό έπαιξε ένα δευτερεύοντα ρόλο.
Η εκτίμηση είναι λάθος, γιατί υπάρχει ένα λογικό άλμα στο κενό. Η κρίση του πολιτικού συστήματος δεν έσωσε τον δικομματισμό. Αν ήταν έτσι θα τον καταβύθιζε. Η παγκόσμια κρίση, η ανασφάλεια, ο φόβος για το αύριο είναι παράγοντες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής «συστολής» για τις κοινωνίες και τους πολίτες. Η ερμηνευτική αυτή γραμμή μπορεί να εξηγήσει με συνέπεια την υποχώρηση του συνόλου της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς καθώς και την άνοδο ή τη σταθερότητα της Κεντροδεξιάς.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα η αντίστροφη εκλογική τάση πρέπει να εξηγηθεί από τα εξής :
1. Την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και τις επιπτώσεις της.
2. Την αντιπολιτευτική δράση και τις πολιτικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά στην ενίσχυση του δικομματισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα, αυτή πρέπει να αποδοθεί στα παραπάνω δεδομένα, συμπληρωμένα και από το εξής :
3. Την επίμονη άρνηση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στις επανειλημμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για προγραμματική και κυβερνητική συνεργασία (δεν συζητάμε πια για το ΚΚΕ).
Συμπέρασμα : Με εκτιμήσεις που στηρίζονται στο κενό δεν βγαίνουν σωστά συμπεράσματα και ύστερα θα μας φαίνεται «στραβός ο γιαλός»

Δεν υπάρχουν σχόλια: