18 Φεβ 2009

Πως κυβερνάται ... ο κόσμος ;

Professor Paul Krugman

"Σε ό,τι αφορά στο πώς πραγματικά λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις το γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι ανώτατοι αξιωματούχοι δεν έχουν ιδέα για το τι μιλάνε: ο διάλογος σε συναντήσεις κορυφής είναι εντυπωσιακά πρωτόγονος... Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που ασκούν εξουσία προτιμούν να παίρνουν συμβουλές από εκείνους που τους κάνουν να νιώθουν άνετα παρά από αυτούς που θα τους πιέσουν πολύ να σκεφτούν.
Με άλλα λόγια, αυτοί που πραγματικά καταφέρνουν να επηρεάζουν την πολιτική είναι συνήθως οι καλύτεροι κόλακες, όχι οι καλύτεροι αναλυτές. Μου αρέσει να θεωρώ ότι είμαι ένας καλός αναλυτής, αλλά είμαι σίγουρα ένας πολύ κακός κόλακας."

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Πωλ Κρούγκμαν είναι ένας Νομπελίστας οικονομολόγος με πολύ υψηλή ιδεολογική και πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ και διεθνώς.
Όταν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπους, ο ΠΚ ήταν πολύ επικριτικός προς τις ασκούμενες τότε πολιτικές, και φαντάζομαι πολύ ενοχλητικός προς τους τότε κρατούντες.
Υποστήριξε την εκλογή Ομπάμα και παράλληλα επιδίωξε να επηρεάσει τις πολιτικές που θα επέλεγε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Νομίζω πως το πέτυχε.
Το θέμα τώρα είναι : θα πετύχουν οι πολιτικές αυτές ; Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις τους στις ΗΠΑ και στον κόσμο; Το θέμα δηλαδή δεν είναι η κολακεία ή η ανάλυση, αλλά τα αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών. Ιδίως από χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Όσο για τον υπαινιγμό της άγνοιας των ανώτατων πολιτικών αξιωματούχων θα παραπέμψω στο παράδειγμα του «γκουρού» της FED Άλλαν Γκρήνσπαν, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη μετά από τόσα χρόνια «ιδεολογικής τύφλωσης» που προκάλεσε τη σοβαρότερη οικονομική κρίση στην υφήλιο μετά το 1929.
Προσωπικά προτιμώ όσοι παίρνουν πολιτικές αποφάσεις να έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ, παρά επιστημονική γνώση και ουσιαστικά ανεξέλεγκτη δράση.